Svatební sezona je v plném proudu. Sehnat v regionu místo na hostinu není jednoduché

15. květen 2022

Spolu s blížícím se létem začíná hlavní svatební sezona. Tu v posledních dvou letech výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. Řada snoubenců kvůli proticovidovým opatřením sňatek odložila, často právě na letošek. Sehnat místo pro svatební hostinu a oslavu proto není v dnešní době úplně snadné.

Sestavení slavnostní tabule, výzdoba sálu a rozdělení jednotlivých úkolů mezi personál. V hotelu na okraji Olomouce právě vrcholí přípravy na první letošní svatbu. Aby bylo všechno naprosto dokonalé, na to tady dohlíží hotelový manažer Kryštof Kolář. Už teď ví, že tato svatební sezona bude opravdu nabitá.

„Hlavní sezona je kompletně vyprodaná, celkově je termínů více než vloni. Svatby jsou i větší. Zatímco vloni byl průměr osob okolo 50 až 60 lidí, letos je to 80 až 90 s tím, že největší svatbu, kterou máme, má nějakých 135 hostů,“ uvádí Kolář.

„Lidé píšou opravdu dost dříve, takže jsme urychleně museli udělat nabídku na rok 2023.“ 
Hotelový manažer Kryštof Kolář

Nejbližší volné víkendy tu tak mají až v polovině října. A plní se dokonce už i termíny pro svatby na příští rok. „Lidé píšou opravdu o dost dříve, takže jsme urychleně museli udělat nabídku na rok 2023,“ doplňuje.

Podobnou zkušenost mají i na dalších vyhledávaných svatebních místech v okolí. Patří k nim třeba nedaleký historický Fort Křelov. „V minulých letech nikdo nevěděl, jak to bude, takže se odkládalo a odkládalo. Teď je znatelný nárůst,“ potvrzuje jeho kastelán Roman Prokeš.

O volné termíny na matrice není nouze

Nárůst zaznamenaly i mnohé matriky. Třeba v Olomouci zatím letos uzavřelo sňatek zhruba dvakrát více párů než ve stejném období v předchozích dvou letech. Se začátkem léta se zájem dále zvedá. Jak ale ujišťuje mluvčí olomoucké radnice Michal Folta, snoubenci se nemusí bát, že by už na letošek volný termín nenašli. „Poněkud víc se plní termíny sňatků mimo radnici, zatímco u sňatků přímo v budově radnice není vůbec problém domluvit termín,“ říká Folta.

Oproti loňskému roku nevzrostl jen zájem o svatby, ale stouply taky náklady na jejich organizaci. Mnohé restaurace a hotely totiž musely kvůli zdražování potravin nebo energií výrazněji měnit ceníky, včetně těch pro svatební hostiny.

Spustit audio