Svátek ďábelských strun a paliček aneb Mezinárodní festival cimbálu

19. červen 2021

O cimbálu koluje řada mýtů: že pochází z oblasti někdejšího Uherska či Sedmihradska, že ho dobře ovládají jen romští muzikanti a že jde o poměrně mladý nástroj. Není to ale pravda. Příbuzná cimbálu - citera, na niž se hrálo paličkami, existovala v Persii už před dvěma tisíci lety a měla ještě starší předchůdkyně v Babylonské říši.

V Evropě se tento nástroj objevil v 15. století a do folklóru ho vytlačil až v 19. století klavír, takže dnes vnímáme tento 133strunný instrument spojující bicí, perkusní i strunné nástroje, jako ryze lidový.

Cimbál přitom nachází uplatnění v klasické hudbě, folku, popu i jazzu. To vše bylo patrno na letošním 14. ročníku Mezinárodního festivalu cimbálu, který se od roku 1995 koná každé dva roky ve Valašském Meziříčí.

Sjíždějí se na něj nejlepší cimbalisté z celého světa a s nimi i s ředitelem festivalu - cimbalistou, etnografem, pedagogem a dramaturgem ČRo Brno v jedné osobě Jaroslavem Kneislem, ale i s cimbalisty a cimcimbalistkami Janem Rokytou ml., Matějem Čípem nebo Gabrielou Krchňáčkovou.

Spustit audio