Svátek pro zamilované, ale i majitele květinářství a restaurací. Kolik dáte za oslavu Valentýna?

14. únor 2023 14:24

Květiny nebo večeře pro dva. Tak často vypadá oslava svátku svatého Valentýna, který připadá na 14. února. Na kolik letos oslavy zamilované vyjdou?

V olomouckém květinářství Radka Procházky mají plné ruce práce, pro zákazníky floristé váží valentýnské kytice. Podle majitele květinářství letos cena některých květin stoupla.

„U růží jsem nechal cenovku pro letošní rok stejnou, jaká byla vloni. Máme je tedy za 85 korun za kus. Ale kupříkladu Alstromériem, což je oblíbená kytka do takových míchaných kytic, tak ta bývávala kolem 35 až 38 korun, teď ji máme za 55 korun,“ říká Procházka a jedním dechem vysvětluje: „Opravdu to záleží na druhu a na jednotlivých dodavatelích.“

Lidé kupují kytice za stejné ceny

Lidé podle něj na květinách nešetří, kupují ale kytice ve stejné hodnotě jako v minulosti. „Zákazníci předpokládají, že kytice bude menší než v minulém roce. Většinou si berou za pět stovek,“ dodává majitel květinářství.

To potvrzuje i Anna Beranová z prodejny Květiny Bouzov. „Některý kytky jsou dražší, to je pravda. Děláme to tak, aby kytice byla zhruba stejně velká jako loni. Snažíme se ceny držet,“ uvádí Beranová.

V restauracích zase chystají valentýnské menu. Je o ně zájem? A kolik takové menu na osobu stojí? Poslechněte si v kompletní reportáži Barbory Taševské.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio