Svatomartinské hody, turnaj v kolové, otužování nebo zimní bazárek. Vyberte si z tipů na víkend

11. listopad 2022

Už víte jak strávíte nadcházející víkend? Možná vás zaujmou naše tipy na několik zajímavých akcí v Olomouckém kraji. 

Olomoucko

Svatomartinské hody si v pátek můžete užít taky v Domašově u Šternberka. Hostit je bude od 19 hodin kulturní dům. Součástí akce bude i soutěž o nejlepší hodovní pochoutku.

Speciální Martinské prohlídky budou v sobotu od 10 do 15 hodin čekat návštěvníky šternberského hradu. Zájemce budou po areálu památky provázet průvodci v historických kostýmech a poví jim mimo jiné legendu o Svatém Martinovi a dalších svatých spojených s adventem. Na závěr prohlídek návštěvníci zavítají do Liechtensteinské kuchyně, ve které pro ně budou připravené ochutnávky martinských specialit a svatomartinského vína.

Sokolovnu v Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku provoní v sobotu odpoledne ovocné pálenky. Od 16ti hodin se tam bude konat Svatomartinská veselice spojená se soutěží o Krále slivovice. K tanci a poslechu zahraje country kapela Turečci. 

Přerovsko

Pokud vás trápí podzimní splín, náladu si můžete spravit na pátečním antidepresivním večeru pánského pěveckého souboru Fčelka. Začíná v 19 hodin v zámku v Dřevohosticích na Přerovsku.

Především příznivci sportu by neměli v sobotu váhat nad návštěvou sokolovny v Přerově. V areálu se bude od půl desáté konat mezinárodní turnaj mužů v kolové. Tak pokud máte chuť, přijďte fandit.

Za loutkoherci se můžete v neděli vypravit se svými dětmi do přerovského divadla Kašpárek. Pokud dorazíte, uvidíte tradiční pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Představení začínají ve čtrnáct a šestnáct hodin. 

Prostějovsko

Jitrničky, jelítka, tlačenku, polévku prdelačku a další speciality z pašíka budete moct v sobotu ochutnat na zabijačce v Bistru Hloučela U Matesů v Prostějově. Na akci, která začíná v deset hodin dopoledne, taky zahraje skupina SlávaBend. 

Do ledové vody v přehradě v Plumlově na Prostějovsku se ponoří v sobotu příznivci zimního plavání a otužování. Zúčastní se tam závodu českého poháru s názvem O ledovó čapu Boba Pácla. Akce začíná na Pláži u Lázničků v 11:20. 

Loutkovým pohádkovým představením ožije v neděli i prostějovská sokolovna na Skálově náměstí. Soubor Pronitka si pro děti připravil příběh o Kašpárkovi, princezně a drakovi. Začátek je v 15 hodin.

Šumpersko

V kulturním domě v Rapotíně na Šumpersku by v pátek večer neměli chybět příznivci dobrého jídla a tradic. V 18 hodin tam začnou Svatomartinské hody s cimbálem. Kromě pokrmů z husy na nich budete moct ochutnat i zvěřinu a českou kuchyni. 

Zimní bazárek bude v sobotu hostit Areál zdraví ve Velkých Losinách na Šumpersku. Věci na prodej můžete organizátorům nosit od půl deváté ráno. Samotný prodej zboží začne v deset dopoledne. 

Jesenicko

Toto ozvánka je už na pátek a míří do Javorníku. Na tamním náměstí Svobody se bude od pěti hodin odpoledne konat akce Vítání Martina lampiony. Pokud dorazíte, budete si moct poslechnout skupinu Darshan nebo se projet na koni. Pro děti organizátoři připraví v budově bývalého soudu kreativní dílničky.

autor: Von
Spustit audio