Svatomartinské rohlíčky
V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím tohoto dne patří například i pečení Svatomartinských rohlíčků. Nejčastěji se plnily mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem nebo také povidly.
My pro vás máme recept na variantu s vlašskými ořechy.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetku soli
na náplň:
- 175 g vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžičku vanilky
Postup:
- V míse smícháme mouku, žloutky, máslo, smetanu, cukr a sůl a uhněteme těsto.
- Poté si připravíme náplň.
- Smícháme ořechy, bílky, cukr a vanilku.
- Následně rozválíme těsto a nakrájíme ho na trojúhelníčky.
- Do každého dáme trochu náplně, srolujeme a naskládáme na plech.
- Nakonec potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 15 minut na 180 stupňů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.