Svatý Florián ze Žerotínova náměstí v Olomouci na několik měsíců zmizí, je v havarijním stavu

8. listopad 2014

Barokní sochu svatého Floriána na olomouckém Žerotínově náměstí uvidí návštěvníci města několik měsíců jen v turistickém průvodci. Není totiž v dobrém stavu, a tak ji čeká zdravotní kúra u restaurátorů.

„Budu velice šťastný, když i tato socha – takové srdce náměstíčka – bude zase opravená,“ svěřuje se s úlevou farář z kostela sv. Michala Antonín Basler.

Socha je hned naproti chrámu, a tak ji má denně na očích. Úsměv ho přechází, když vypráví nedávný zážitek:

„Vzpomínám si, jak jsem na schodišti našel ulomenou nohu andílka, který tam drží vědro s vodou. Ale protože to nepatří do majetku farnosti, tak jsem s opravou nemohl nic dělat.“

Zub času na soše pořádně zahlodal, a tak město vypsalo na opravu veřejnou zakázku. Obálky se právě v těchto dnech otevírají, takže za pár týdnů budeme vědět, který z restaurátorů dostane sv. Floriána do rukou.

A práce bude podle mluvčí radnice Radky Štědré požehnaně. Celou sochu totiž budou muset sundat:

„Aby následně byl vyjmut korodovaný středový trn ze sochy. Také budou demontovány prvky podstavce a soklu včetně základny schodů, na nichž socha stojí. Restaurátoři budou kámen čistit, zpevňovat, lepit trhliny v kameni, následně budou sochu barevně retušovat a konzervovat.“

Svatý Florián by měl centrum města před požáry hlídat zase od jara příštího roku. Socha patrona profesí souvisejících s ohněm pochází z 20. let 18. století. Jejím autorem je barokní sochař Jan Jiří Schauberger.

Schodiště a podstavec jsou zase dílem známého olomouckého kameníka Václava Rendera, autora chlouby města - unikátního Sloupu Nejsvětější Trojice i několika olomouckých kašen.

Socha sv. Floriána na Žerotínově náměstí v Olomouci

Sv. Floriánovi se stal patronem hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů nebo pekařů - zkrátka všech řemesel, které nějak souvisejí s ohněm.

„Svatý Florián je prvním rakouským mučedníkem. Po mučení, jehož cílem bylo dosáhnout, aby odpadl od víry, bylo toto mučení završeno jeho utopením. Na krk mu byl přivázán mlýnský kámen a vržen do řeky. A protože voda měla tak úzkou souvislost s jeho smrtí, tak byl vzýván jako patron hasičů a všech profesí, které mají co dělat s ohněm,“ vysvětluje Basler.

Socha sv. Floriána se na Žerotínově náměstí v Olomouci objevila právě po jednom velkém požáru.

„Tato část města v roce 1709 prošla strašlivým požárem, kde bylo ohněm stráveno asi 350 domů, kostel sv. Mořice, stejně jako nedávno dokončený kostel svatého archanděla Michaela byl těžce poškozen. A proto jako patrona proti ohni tu asi v roce 1729 postavili tuto sochu,“ přibližuje historii farář.

Od té doby chrání socha sv. Floriána centrum Olomouce před ohněm. Teď na pár měsíců bude mít náhradníka. Odnaproti z kostela sv. Michala hlídá náměstí vitráž s tímto světcem. Skleněného dvojníka pořídil na začátku 19. století předchůdce Antonína Baslera, tehdejší farář Ignác Panák.

autor: bam
Spustit audio