Svatý Hostýn čekají oslavy 100 let od korunovace sochy Panny Marie

18. březen 2012

Svatý Hostýn je nejoblíbenějším, nejnavštěvovanějším a také nejvýše položeným moravským poutním místem. Letos čeká Hostýn nápor, jaký desítky let nepamatuje. Celý rok se totiž nese ve znamení oslav stého výročí korunovace sochy Panny Marie, které vyvrcholí 18. srpna.

Součástí oslav je také instalace nových sedmi zvonů v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. Odlívat se budou 4. dubna v německém Pasově v dílně zvonaře Rudolfa Pernera. Zvony pro nejvýznamnější moravský mariánský poutní kostel přijdou na sedm a půl milionu korun.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie sv. Hostýn

Financovány jsou z darů, a to při příležitosti letošních oslav sta let od korunovace sochy Panny Marie na Svatém Hostýně. Nejtěžší zvon bude vážit dvě tuny. Peníze na zvon nazvaný Svatý Ignác přišly až ze Spojených států amerických od krajanů Dušana a Jarmily Zdráhalových.

Pavel Malének vlastní unikátní publikaci, která před sto lety popsala korunovaci sochy Panny Marie

Sté výročí korunovace sochy Panny Marie na Svatém Hostýně připomene také speciální poštovní známka, jejímž původcem je Oldřich Kulhánek, mimo jiné autor současných českých bankovek.

„Na známce je stylizovaná postava Panny Marie Vítězné stojící na srpku měsíce. Na levé ruce drží Ježíška, který v souladu se svatohostýnskou tradicí metá blesky,“ popsal známku jeden z organizátorů oslav Pavel Malének, který předpokládá, že pro filatelisty bude známka lahůdkou.

Matice svatohostýnská pečuje o poutní místo už téměř sto dvacet let. Ona je také nositelkou letošních oslav stého výročí korunovace sochy Panny Marie na Svatém Hostýně, na kterých přislíbilo svou účast celá řada biskupů a dalších církevních hodnostářů.

Oslavy korunovace připomene také řada doprovodných akcí, jako například koncerty houslisty Václava Hudečka a Hradišťanu, nebo přehlídka farních divadelních souborů či farních schól. Svá díla představí také malíř Zdeněk Hajný. Jen pro zajímavost 15.srpna roku 1912, kdy se konala korunovace, přišlo na Svatý Hostýn asi sto tisíc poutníků. Letos 18. srpna to bude určitě několik desítek tisíc.

autor: pes
Spustit audio