Svět je velký a času málo. Má nejoblíbenější destinace je ale návrat domů, říká Miroslav Náplava

3. prosinec 2018

Živé vysílaní z budovy Českého rozhlasu Hradec Králové přivedlo v pondělí 3. prosince po 18. hodině k mikrofonu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem cestovatelského „srdcaře" Miroslava Náplavu.

Jméno Miroslav Náplava už dnes rozhodně představuje mezi cestovateli a veřejností, která se o cestování zajímá, pojem. A to nikoli pouze pro obdivuhodně dlouhý a pestrý výčet jeho aktivit s cestováním spojených.

Spisovatel - autorských knih i děl, na kterých se spolupodílel, je pěkná hromádka, scénárista a režisér cestovatelských filmů, pořadatel fastivalů a přehlídek s tématikou cestování, sám pěší, plovoucí, pádlující, po kolejích zeměkouli brázdící i vzduchem se vznášející cestovatelský dobrodruh. Milovník kávy, historie, umění ve všech odstínech a formách, životní optimista. To všechno a ješťe mnohem víc je Mirek Náplava.

Pořád je co objevovat. A já bez knížky a bez konvice na kávu neudělám na cestách ani krok.
Miroslav Náplava, cestovatel

Vizáží tak trochu „Sandokan", duší poeta, podle kamaráda, jeho cestovatelského dvojčete a další naší cestovatelské osobnosti Petra Horkého, se kterým jsme na rozhlasových vlnách v naší talk show už také cestovali, i „převozník v čase”, byl hostem Petra Voldána v pondělí 3. prosince po 18. hodině v kavárně Discrict 5 v budově Českého rozhlasu Hradec Králové.

Přímo tam i na rozhlasových vlnách se Petr Voldán pokoušel s Mirkem Náplavou procestovat svět i trochu “brouzdat” cestovatelskou a člověčí duší. Předem už ale věděl, že všechno se stihnout nedá. Ale i za vás se Petr Voldán ptal na cestovatelské začátky, na nejoblíbenější lokality, na přátelství i na vášeň ke knížkám a poezii zejména.

Jak se jede starou Tatrovkou po stopách Hanzelky a Zikmuda, jak se točí horolezecké filmové dokumenty z velehor, proč si vozí z cest „nesmysly”? I takové otázky zazněly v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem a Miroslavem Náplavou.

A řeč byla také o Eduardu Ingrišovi, kterému Miroslav Náplava věnoval velkou čast své knihy Plavby sebevrahů. A Petra Voldána zajímal i pocit, jaké to je kamarádit s Miroslavem Zikmundem.

Otázek je spousta, jako je přepestrý nejen cestovatelský život Miroslava Náplavy.

Tak vás zveme k poslechnu Petra i Mirka, jejich otázek a odpověd, které zazněly v pondělí 3. prosince po 18. hodině v Českém rozhlase Hradec Králové. 

Příjemný poslech!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související