Světoznámé loštické poháry se dočkají vlastní stálé expozice

25. leden 2020

Zajímavou expozici loštických pohárů připravují pracovníci šumperského Vlastivědného muzea. Hlavní část sbírky středověkých keramických nádob s typickými puchýřky je zatím ukrytá v muzejních depozitářích, už na jaře by se ale měla přesunout právě do Loštic.

Archeolog šumperského vlastivědného muzea Jakub Halama drží v rukou asi dvacet centimetrů vysoký keramický pohár. Na první pohled zaujme hlavně zvláštními hrbolky, které jsou pro středověké loštické hrnčířství typické. „Ten strupatý povrch původně vznikal náhodně, kdy oni používali hrnčířskou hlínu, která obsahovala oxid železa. Občas se stalo, když byla teplota v peci vyšší než obvykle, tak se oxidy na povrchu vysrážely v takové puchýřky,“ vysvětluje Halama.

A právě díky nim získaly loštické poháry svůj věhlas. Dodnes je archeologové nalézají nejenom na území České republiky, ale v celé střední Evropě i mimo ni. Jeden z nich je dokonce vyobrazen jako symbol neřesti na slavném triptychu Zahrada pozemských rozkoší malíře Hieronyma Bosche. „Pohár tam symbolizuje nádobu pijáka, který holduje alkoholu,“ přibližuje archeolog.

Dodává Jakub Halama a vrací jeden z pohárů zpět do regálu šumperského depozitáře. Už brzy by se ale měl s desítkami dalších přesunout do právě připravované expozice v Lošticích. Konkrétně do budovy památníku Adolfa Kašpara. „Už pomaloučku finišujeme. V loňském roce jsme přichystali scénář expozice, architekt nám udělal projekt. Teď se dokončuje výroba vitrín a věříme, že do konce března bychom mohli být hotovi,“ doplňuje ředitelka vlastivědného muzea Marie Gronychová. Součástí stálé expozice bude i místnost věnovaná historii hrnčířského řemesla.

Spustit audio