Světoznámý sochař Ivan Theimer slaví pětasedmdesátiny

18. září 2019

Světoznámý sochař, malíř, kreslíř a grafik žijící ve Francii a v Toskánsku Ivan Theimer slaví dnes pětasedmdesát let. Vyzdobil prezidentský Elysejský palác a na Martových polích stojí podle jeho návrhu památník deklarace lidských a občanských práv. V rodné Olomouci před lety doplnil kolekci vzácných barokních kašen o moderní Arionovu fontánu. 

„Ivan Theimer je prudce talentovaný umělec. Na základě svých olomouckých kořenů miloval baroko,“ upozorňuje na Theimerův typický znak propojování starého a nového umění ředitel olomouckého Muzea umění Ondřej Zatloukal. Rizika tohoto počínání si uvědomuje i sám Ivan Theimer. „Je to vždycky nebezpečné dostat se do kontaktů s uměním, které má šest nebo sedm set let. Nevíte, jestli shoříte jako kus papíru,“ říká Theimer.

Delfíni na pítku u Arionovy kašny Ivana Theimera

Díky výjimečnosti a originalitě získal po emigraci v roce 1968 zakázky, o kterých se jiným nesnilo. „Účastnil se výzdoby Elysejského paláce. Vrcholem jeho francouzského angažmá byl asi pomník lidských práv na Martových polích. To je zakázka, která byla světového charakteru,“ doplňuje Ondřej Zatloukal, s tím, že v poslední době se věnuje více duchovní tvorbě.

Arionova kašna v Olomouci

Ivan Theimer podle Ondřeje Zatloukala miluje děti a také i když ne prvoplánově pro ně vytvořil řadu uměleckých děl. Olomouckým dětem například věnoval několikatunovou sochu želvy na Horním náměstí, která se stala oblíbeným odpočinkovým místem.

V roce 1968 Ivan Theimer emigroval a nechal po sobě nedokončenou kašnu na Kollárově náměstí. S jejím stěhováním a využitím dalšího Theimerova sloupu, mělo město Olomouc určité plány. „Uvažovali o tom, že by Ivan Theimer toto své dílo upravil. Nazval bych to jako vyjádření díků olomouckému baroku,“ dodává Zatloukal.

Podle mluvčího olomoucké radnice Michala Folty ale plány v tuto chvíli ustoupily jiným aktivitám. „Když byla zveřejněna studie, tak se objevily i různé rozporuplné reakce. V současné době existuje zveřejněná studie, ale v nejbližší době se realizace takového projektu nepřipravuje,“ upřesňuje Folta.

Podle Ondřeje Zatloukala z Muzea umění v Olomouci se už ale Ivan Theimer chystá na zakázku v arcibiskupském zámku v Kroměříži. „Bude to portál i jednotlivá sochařská díla, na kterých se objeví také něco z historie olomouckého arcibiskupství. Objeví se tam ti nejvýznamnější mecenáši, kteří zakoupili ta umělecká díla, která se vystavují v zámecké obrazárně,“ uzavírá Zatloukal.

Muzeum umění v Olomouci uspořádalo před pěti lety velkou výstavu Ivana Theimera. V současnosti má v depozitu řadu jeho děl. To byla malá připomínka významné osobnosti světového výtvarného umění - Ivana Theimera, který dnes slaví pětasedmdesát let.

autor: bam
Spustit audio