Svůj život bilancuji každý den, uvádí signatářka Charty 77 Květoslava Princová. Co míní o této době?

Komunistický režim je perzekuoval. Dům v Rychnově jim srovnali se zemí. Jako vysokoškoláci kydali hnůj na statku, nikdo je totiž nechtěl zaměstnat. 

To vše Květoslava Princová s manželem vždy ustála. Co zvládnout nemohla? Když ji vyslýchalo StB a nátlak se týkal dětí. Přesto říká: „Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli žít ve lži.“

Květoslava Princová, signatářka Charty 77, organizátorka řady humanitárních misí, pedagožka. Byla kancléřkou prvního polistopadového olomouckého primátora Milana Hořínka.

„Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli žít ve lži.“
Květoslava Princová

V roce 1997 se s Arcidiecézní charitou Olomouc zapojila do pomoci po katastrofálních povodních na Moravě. Následně odjela pomáhat také na Ukrajinu a kladný vztah k této zemi a tamním obyvatelům ji vedl i ke spoluorganizování pomoci v době současné války.

Květoslava Princová říká, že je důležité se každý den ohlédnout za sebe a zhodnotit své činy, abychom viděli, co po nás zůstává. A také se nebát žít pravdivě.

Poslechněte si kompletní rozhovor s Květoslavou Princovou ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: zos
Spustit audio