Svůj životní i rozhlasový příběh rozkryje na besedě zahraniční zpravodajka Marie Woodhamsová

19. březen 2018

Úterní podvečer festivalu bude patřit besedě se zahraniční zpravodajkou ve Vídni Marií Woodhamsovou, kterou doprovodí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Zašťiťujícím tématem besedy bude výročí 95 let rozhlasového vysílání, dozvíte se ale také mnohé o životním osudu rozhlasové zahraniční zpravodajky.

Životní příběh Marie Woodhamsové je plný překvapení. Její rozhlasová kariéra začala ještě před revolucí v Radiožurnálu. Pracovala jako zpravodajka v rodném Zlíně. V tehdejším Československu to vypadalo téměř na idylický příběh. Manžel, dvě děti, vysněná práce.

Pak přišel rozvod a posléze jiný, osudový muž, Angličan. To ale v tehdejším režimu nebylo běžné. Marie Woodhamsová musela opustit práci v rozhlase a i se svým manželem se odstěhovala do Vídně. Vypadalo to, že se jí dveře do jejího milovaného éteru v Radiožurnálu zavřely nadobro.

Přišel listopad 1989 a vše bylo úplně jinak. Ihned po revoluci přišla nabídka na pozici v Československém rozhlase. Z Marie se stala zahraniční zpravodajka, se sídlem ve Vídni. Její život a práce v Rakousku budou jedním z témat úterní debaty na festivalu Prix Bohemia Radio.

 „Samozřejmě, nic není jednosměrné, takže si můžeme povídat i o tom, proč jezdí Rakušané rádi do naší vlasti a třeba i o tom, jak moc populární je u našich jižních sousedů výuka českého jazyka. Naši mateřštinu se v různých jazykových školách ve Vídni učí dobrovolně tisíce Rakušanů,“ zve Woodhamsová na debatu.

Zaštiťujícím tématem této besedy bude vedle příběhu Marie Woodhamsové také 95 let rozhlasového vysílání u nás. To si letos Český rozhlas bude připomínat během spousty akcí a 34. ročník festivalu, konkrétně připravovaná beseda, je jednou z nich. Zahraniční zpravodajku při debatě doprovodí také generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Nenechte si ujít besedu s Marií Woodhamsovou a René Zavoralem v úterý 20. března od 19 hodin ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc. Kompletní program festivalu Prix Bohemia Radio najdete zde.

autor: Lukáš Blokša
Spustit audio