Systém zpětného odběru PET lahví a plechovek má začít fungovat i v Česku. Mnohé obce jsou proti

14. únor 2024 17:10

V Česku by mohl v polovině příští roku začít fungovat systém zpětného odběru PET lahví a plechovek, stejně tak jako funguje v sousedním Slovensku. Chystanou novinku ale kritizují mnozí starostové měst a obcí, včetně těch z olomouckého kraje.

Podle Ministerstva životního prostředí by zálohování přeneslo větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnilo třídění. Z nevybraných záloh za obaly v třídících popelnicích by obce získaly na provozování systému 15 procent. To by činilo asi 39 korun za občana.

„Po zavedení nového systému bychom měli získat 122 tisíc korun. Ta částka v čase klesá podle toho, jak lidé začnou ten systém vracení plastových lahví užívat,“ říká Šárka Havelková Seifertová, starostka města Loštice.

Obava z nedůslednosti v třídění

Vedení města se ale nejvíc obává, že právě kvůli zavedení nového systému by mohlo dojít k nedůslednosti v třídění ostatních plastů, čímž by se dosud fungující systém odpadového hospodářství dostal do problému. „Ve chvíli, kdy budou lidé muset využívat dva vedle sebe jdoucí systémy, nebudou to třídění řešit tak důkladně,“ popisuje Havelková Seifertová.

Dalším problémem je zajištění odběrných míst. „Ve velkých městech, kde to mají krok do nejbližšího supermarketu, nebo na sběrné místo to bude velmi jednoduché a pohodlné. Ale zapadlé vesničky budou ve velkých problémech,“ podotýká Aleš Janderka, starosta Olšan.

Ve velkých městech to bude jednoduché a pohodlné. Ale zapadlé vesničky budou ve velkých problémech
Aleš Janderka, starosta Olšan

Ministerstvo životního prostředí naopak zálohový systém hájí, protože může pomoci ke snížení odpadu v přírodě. Systém by se mohl v Česku podle ministerstva začít zavádět od poloviny příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio