Tafelspitz si oblíbil už František Josef I.

Tafelspitz je tradiční pokrm z Rakouska-Uherska. Velkým milovníkem kusu zadního hovězího v polévce se zeleninou byl také císař František Josef I.

Podle oficiální učebnice vaření z roku 1912 se soukromý stůl Jeho Veličenstva nikdy neobešel bez pokrmu z vařeného masa. Tafelspitz musí být připraven z květové špičky. Jde o část zadního hovězího s vrstvou tuku – loje. Ta se před vařením z masa v žádném případě neodstraňuje. Fajnšmekři jej mají na tafelspitz nejraději.

Tafelspitz je silný hovězí vývar se zeleninou, který se standardně podává v jednom kusu v hrnci s morkovou kostí nebo morkovým knedlíčkem, jablečným křenem a pažitkovou omáčkou. Jako příloha se hodí špenát nebo restované brambory.


Věděli byste, kdo považuje tafelspitz za svůj národní pokrm?

Otazníky, nápověda, poradna, chat

a) Rakušané
b) Poláci

Jestli si myslíte, že to jsou Rakušané, odešlete do úterní půlnoci (11. března) SMS ve tvaru POCHOUTKY A. Jestli jste přesvědčení, že tafelspitz berou za svůj národní pokrm Poláci, pište POCHOUTKY B a nezapomeňte za odpověď napsat své jméno a plnou adresu. Odešlete na číslo 907 77 04.

Hrajeme o výpravnou knihu „Bible šéfkuchaře“ – zaručeně největší knihu s recepty a informacemi o jídla a potravinách, kterou jste kdy viděli.