Tajemství padesátiletého zábřežského kulturáku

17. říjen 2021

Kulturní dům v Zábřeze, je dodnes centrem společenského, kulturního a někdy i trošku sportovního života města. Scházejí se zde spolky a kluby a hraje se zde i divadlo. Budova, která stojí na dominantním místě města, jakémsi zlatém kříži, má poměrně nadčasovou architekturu, a tak mnohé překvapilo, když v září letošního roku oslavila už 50 let své existence. 

O stavbě kulturního centra se ve městě ostatně mluvilo už od padesátých let. Navíc zde byl tlak různých zájmových organizací. A tak byl v šedesátých letech založen Spojený závodní klub ROH NHKG v Zábřehu. Tato organizace sdružovala zájmovou činnost od klubů a kroužků, přes kapely až po amatérské divadlo.

Potřeba zázemí se jen prohloubila, a tak se začalo v roce 1966 stavět v akci Z kulturní zařízení města. Stavba šla pomalu a navíc do její výstavby vstoupila okupace roku 1968,nicméně nakonec se v roce 1971 skutečně podařilo Kulturní dům dokončit. Byla to velká sláva a nutno říci, že i docela povedená stavba.

Za desítky let její existence se v jejich klubovnách a sálech odehrálo mnohé. Vyrostli zde hudebníci, šachisté, tanečníci, filmaři i schopní organizátoři. I když Kulturní dům prošel částečnými úpravami, slouží doposud. Umělci oceňují zejména velký sál, který má nejen docela značnou kapacitu hlediště, velké jeviště, ale i docela dobrou akustiku. Na něj navazuje i zázemí a technický provoz. Přesto kulturák čeká rekonstrukce. Vedení města už rozhodlo o zpracování dokumentace a nyní se čeká na dotační možnosti.

A jak vypadá kulturák dnes a jaké jsou vzpomínky těch, kteří v něm prožili část svého života. Prozradí další díl cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio