Takhle mizerný rok nepamatujeme, hodnotí provozovatelé pálenic na střední Moravě letošní sezonu

13. prosinec 2023 15:41

V omezeném provozu nebo úplně uzavřená je řada pěstitelných pálenic na střední Moravě. A to i teď před vánočními svátky, kdy poptávka po domácí pálence byla vždy největší. Důvodem je špatná úroda ovoce a s tím související nedostatek kvasu. 

Jednou z mála provozoven, kam ho zahrádkáři před vánocemi vozí, je pálenice v Pavlovicích u Přerova. „Letos, kdo v prosinci přijde, tak vypálí. Dřív to bylo tak, že kdo se v září nenahlásil, tak v prosinci už místo nebylo,“ říká Václav Caletka, majitel pálenice, který kotel v této době roztápí jen jednou týdně.

Když už zájemci přijedou, tak kvasu nemají tolik. „Jsem tu 26 let a tak mizernou sezonu nepamatuju,“ dodává. Spousta pálenic na rozdíl od této letos ani neotevřela. „Nedivím se, energie je drahá. My to chceme těm lidem, když už to nasbírali, vypálit. I když na tom nevyděláme skoro nic,“ uvádí Caletka, který chce pálenici od nového roku zavřít. Obnovit provoz chce zase až v červenci a věří, že bude lépe.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související