Takovou reinstalaci zámek v Opočně nikdy nezažil. Historické zbraně se vrací na svá původní místa

27. listopad 2021 08:52

Opočenský zámek po několika desítkách let ruší Orientální zbrojnici s unikátními předměty. Tamní exponáty byly totiž v historii panství rozmístěné v interiéru celé památky. A právě tam je správa v těchto dnech kousek po kousku znovu vrací. 

V chodbách opočenského zámku se teď ozývají prapodivné zvuky. Ale nejen v chodbách.

Čtěte také

Milan Junek drží v ruce vrtačku a vyvrtává nové otvory pro skoby, kam se budou věšet zbraně. „Je to vstupní schodiště z takzvané africké haly. A my víme z historických fotografií, že bylo plné zbraní. Bohužel kdysi dávno někdo rozhodl, že to tady bude více strohé a my se to teď snažíme vrátit do původního stavu.“

Jakým způsobem se to tu rovná, je v tom nějaký systém. „Děláme to právě podle těch historických fotografií. Nejdříve jsme museli udělat onu teoretickou část a opravdu podle obrázků najít, která puška kde visela. A teď se to snažíme aranžovat tak, aby se to co nejvíce blížilo oné předloze.

Kolik zbraní už bylo rozvěšeno?

„Teď začínáme právě s tímto schodištěm a čerstvě jsme dodělali africkou halu. Takže tady jsou zatím tři zbraně a v africké hale se věšely hlavně šípy a oštěpy. Tam bylo umístěno asi 360 nových předmětů, které návštěvníci neznají nebo byly někde různě zatoulány v expozicích.

Historické zbraně se na zámku v Opočně vrací na svá původní místa

V africké hale už na nás čeká kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek a ten nám poví další podrobnosti.

Čtěte také

Seběhli jsme schodiště a ocitli jsme se na kluzké podlaze, tady by se dalo téměř bruslit. Orientální zbrojnice už je tedy minulostí po mnoha a mnoha letech? „Orientální zbrojnice byla uměle vytvořenou místností z 80. let minulého století. Tam byly shromážděny exponáty právě ze stěn africké haly. Takže my jsme je z vitrín zase vyjmuli a navěšeli na původní místa zpět.

Takové masivní stěhování sbírek asi opočenský zámek už dlouho nepamatuje. „Řekl bych, že velmi dlouho. Z těch sbírek se spíše ubíralo a postupně se věci svěšovaly. Takovou masivní reinstalaci, si myslím, Opočno nezažilo asi nikdy.

Čtěte také

Co bude teď místo orientální zbrojnice? „V příštím roce nejspíš nic, bude to zatím prázdná místnost, takový sklad, protože nás teď opravdu ještě čeká spousta práce. Ale v následujících letech bychom tento prostor rádi připojili k prohlídkové trase a byla by to místnost pro jednoroční výstavy těch nejzajímavějších exponátů, které opočenský zámek skrývá, dodává Tomáš Kořínek.

Nově zařízené místnosti na zámku v Opočně na Rychnovsku uvidí návštěvníci už v příští turistické sezóně.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související