Takto vypadá předvánoční kalup v distribučním centru Amazon v Kojetíně. Nahlédněte s námi dovnitř

24. listopad 2023

Náročné předvánoční období nastává zaměstnancům distribučního centra Amazon v Kojetíně na Přerovsku. Jeden z největších internetových prodejců světa teď z tamního skladu odbavuje stovky tisíc zásilek denně. Což je dvojnásobek množství než v jiném období. Zkušební provoz přitom tato v pořadí už druhá pobočka Amazonu v České republice zahájila teprve letos v září.

„Vánoční špička už je tady zhruba týden. Vidíme zvýšené objemy, protože v Amazonu našim zákazníkům zprostředkováváme něco, čemu říkáme Falls Black Friday, kdy jsou slevy nejvyšší,“ říká Michal Šmíd, generální ředitel Amazonu pro Českou republiku, který stojí na prvním patře závodu u jedné z linek, u nichž jsou posunovány umělohmotné přepravky. V nich už je vánoční zboží.

„Denně jsou to stovky tisíc předmětů nebo balíčků, které odesíláme jenom z této budovy. Momentálně máme asi 50% navýšení,“ dodává Šmíd.

Všechno zboží do třípatrové obří haly proudí z kamionů. Krabice a balíčky vyváží dopravníkové pásy přímo z přívěsů. Některé zásilky se v centru zdrží jen několik hodin, jiné poputují za zákazníky až za několik dní.

Kompletní reportáž z předvánočního kalupu v centru Amazon v Kojetíně na Přerovsku si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související