Tanec o vás hodně prozradí a sny jsou důvěrná zpověď. Marie Tomanová k fotografii přidává videa

22. listopad 2023

Do 16. prosince je v pražské Fotograf Gallery k vidění nová výstava Marie Tomanové s názvem 5 East Broadway. 28 mladých lidí z prostředí newyorského Manhattanu poprvé ve své tvorbě vystavuje vyfotografované jak barevně, tak černobíle. Bezprostřednost a syrovost ale výsledným portrétům a nově také videím opět nechybí. „Krátké filmy dohromady s portréty skvěle fungují a přidávají fotografovaným další rozměr jejich identity,” říká česká fotografka.

„Poprvé jsem fotila ve studiu a místnosti s bílými stěnami, což pro mě bylo trochu děsivé, ale zároveň to vyzývalo k tomu zkusit černobílou fotografii,” objasňuje Marie Tomanová, proč poprvé ve větší míře fotila portréty nejen barevně. Že bude chtít s fotografovanými lidmi následně i natočit video, jim prý říkala až ve chvíli, kdy už byli v ateliéru. „Neměli nic dopředu připraveného, chtěla jsem zachytit momenty jejich přirozenosti. Tančení na oblíbenou píseň a pohyb v prostoru totiž o člověku hrozně moc vypoví,” popisuje.

Kromě tance se všech osmadvaceti portrétovaných lidí Marie Tomanová ptala také na jejich sny. Na výsledných videích jsou vidět i často nervózní chvíle při přemýšlení nad odpovědí. „Chtěla jsem zachytit ten vnitřní boj, člověk téměř vidí, jak jim běhají myšlenky v hlavě. Je to fascinující pozorovat. Rychlé změny nálady a pocitů ve tváři, když začnou mluvit o svých snech a najednou se rozzáří. Sny jsou často hodně důvěrná zpověď,” dodává v New Yorku působící fotografka.

Jaké noční můry mají kluci a jaké holky? Proč Marii Tomanovou baví portrétovat mladé lidi? A chtěla by nafotit podobnou sérii v Praze? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.