Technické služby města by neměly brát externí zakázky, myslí si nové vedení Jeseníku. Pošle proto do firmy auditory

9. listopad 2018

Nové vedení Jeseníku kritizuje řízení Technických služeb. Akciová společnost vlastněná městem má podle radních příliš mnoho externích zakázek a v úklidu veřejných prostranství či údržbě zeleně prý pokulhává. Vedení Technických služeb kritiku odmítá a tvrdí, že nebýt zakázek zvenčí, část pracovníků by muselo firmu opustit.

Vysekávání borůvčí v okolí Pradědu nebo některé stavební práce, to jsou zakázky, které by Technické služby podle nového vedení Jeseníku vůbec neměly dělat. „Nám celkově vadí řízení společnosti, kdy jako akciová společnost stoprocentně vlastněná městem upřednostňuje soukromé zakázky před plněním mandátní služby, čili službami pro občany, což je údržba zeleně a komunikací,“ říká místostarosta Václav Urban ze sdružení Pro Jeseník.

K jeho kritice se připojuje i místostarosta Tomáš Vlazlo ze sdružení Jeseník srdcem. „Technické služby by se měly věnovat tomu, co neustále opakujeme, to jest starosti a péči o město Jeseník. Nedomníváme se, že by se měly účastnit výběrových řízení na stavební práce, neměly by subdodavatelsky působit na stavbách pro jiné stavební firmy,“ uvedl.

Údržbu města plní Technické služby na základě mandátní smlouvy. Václav Urban se ale domnívá, že i v tomto směru má společnost rezervy: „Dle našich informací ne všechny peníze sloužily k těm účelům, ke kterým by měly.“

Hrozí nedostatek financí na mzdy

Město chce celou situaci ve společnosti prověřit, vyšle do ní proto auditory. Ředitel Technických služeb Jaroslav Ryčl se ale kontroly neobává. „To, co město po nás dnes chce a na co nám dá peníze, plníme a plníme to, myslím, velmi kvalitně,“ je přesvědčený Ryčl.

Vzápětí ředitel obhajuje externí zakázky: „Takových zakázek možná tolik nebylo, ale tím, jak se posouvá doba, tím, jak se zvyšují i nároky na mzdy, my tohle bereme proto, abychom dokázali zaplatit lidi, udržet ty lidi.“

Z peněz, které dostává společnost od města v rámci mandátní smlouvy, by svůj provoz neutáhla, přikyvuje bývalý radní města z hnutí ANO Roman Kalous, který právě v těchto dnech končí v představenstvu Technických služeb. „Filozofie vzniku akciové společnosti byla právě taková, aby se ty externí zakázky mohly uskutečňovat a aby částečně pomohly vydělat peníze pro město,“ dodal Kalous.

Pokud by se Technickým službám snížily tržby z externích zakázek, musela by společnost podle svého vedení část pracovníků propustit.

autor: aja
Spustit audio