Telecí játra s vinnou omáčkou

23. březen 2015

Telecí játra jsou vyhledávána pro svou sladkou a delikátní chuť. Navíc obsahují až 20%bílkovin a jen 4% tuku. Jsou bohatá na železo, vitamín A a vitamíny skupiny B.

Suroviny: 1 polévková lžíce rýžové moučky, 500 g telecích jater nakrájených na tenké plátky, 1 polévková lžíce olivového oleje, 25 g másla, 1 nasekaný stroužek česneku, 2 lžičky nasekané šalvěje a pár větviček na ozdobu, 125 ml kuřecího vývaru, 3 polévkové lžíce vína, sůl a pepř

Postup: Nasypeme mouku na talíř, osolíme ji a opepříme a pak v ní obalíme játra. Zahřejeme na velké pánvi olej s máslem, přidáme česnek a játra a smažíme 1-2 minuty po každé straně. Přidáme nasekanou šalvěj a vývar a ještě 2 minuty vaříme. Vyndáme játra děrovanou lžící z pánve, dáme je na mísu a udržujeme je teplá.

Přilijeme do pánve víno, osolíme, opepříme. Uvedeme omáčku do varu, 1 minut nepřetržitě mícháme, pak jí přelijeme játra a hned podáváme ozdobené větvičkami šalvějě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.