Telefonotéku vysíláme z jubilejního XX. ročníku Mezinárodní Schubertovy soutěže pro klavírní dua v Jeseníku

28. duben 2017

Přijďte se podívat na vysílání ze Zrcadlového sálu Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku! Potkáte se s mladými klavíristy z celého světa, poslechnete si jejich um i povídání.

Připomeneme si rovněž 750. výročí založení města a další místopisné pozoruhodnosti.

Vysíláme 28. dubna v 10.00 hodin. Přímým přenos moderuje Michal Bureš.

Zakladatelka soutěže a klavíristka Věra Lejsková vzpomíná: "Jako by to bylo včera, co jsme stáli v zatáčce cesty z Rejvízu do Jeseníku, dívali se na nádherné hory kolem a přemýšleli, jak využít faktu, že z tohoto kraje pochází rod Franze Schuberta a co udělat pro to, aby se víc pianistů věnovalo oboru klavírní duo - a padlo slovo soutěž.

Byli jsme tři, ředitel LŠU v Jeseníku Alois Složil, můj muž Vlastimil a já, ale museli jsme získat mnoho a mnoho dalších lidí, kteří nezištně a s nadšením pomáhali s realizací, a to nejen zde v Jeseníku, ale i v Praze.

Plakát XX. Mezinárodní Schubertovy soutěže

Z prvního česko-polského ročníku vyrostlo deset ročníků bohatě obsazených pianisty z tehdejších lidově-demokratických států, z Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a samozřejmě ČSSR. Od roku 1991 nacházejí cestu do Jeseníku pianisté z celého světa – ze všech států Evropy, z Kanady, Japonska, Číny, Koreji, Vietnamu.

Pianistů bylo daleko přes tisíc, co vždy v měsíci dubnu představují v Kongresovém sále Priessnitzových lázní ušlechtilé klání klavírních dvojic, hrají nádhernou hudbu Franze Schuberta, našeho Antonína Dvořáka, ale taky dalších klasiků a romantiků včetně hudby soudobé, jak české a slovenské, tak i národů země, odkud soutěžící přijíždějí.

A tak ze slov pronesených na cestě z Rejvízu do Jeseníku, anebo – chcete-li ze semínka zasetého do srdcí pianistů - vyrostl mohutný, košatý strom znějící každým svým lístečkem hudbou, a to v nejrůznějších částech naší planety."

autor: Michal Bureš
Spustit audio