Téměř zapomenutá vodní elektrárna s vilou v Háji u Mohelnice. O tom je první letošní výstava olomouckého Muzea umění

24. březen 2023 14:20

V Muzeu umění v Olomouci začala první letošní výstava. Má název Pohnutá historie/Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice. Expozice s kulturně-historickým a architektonickým podtextem přináší sondu do 20. let minulého století, kdy v osadě Háj u Mohelnice vznikl areál s vodní elektrárnou a kubististickou vilou rodiny Plhákových.

„Ten areál je jedinečný, je památkově chráněný. Elektrárna má dokonce nejvyšší statut národní kulturní památky, to znamená, že je mezi takovými památkami, jako je Karlštejn nebo svatovítská katedrála,“ uprostřed expozice u modelu areálu Háj emeritní ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal. „Jedinečné je to v tom, že se to dochovalo v téměř neporušeném stavu do současnosti,“ dodává.

Zmínku o Mlýnu v Háji najdeme už v listinách z poloviny 14. století. Plhákovi jej získali v roce 1873 a na přelomu století tu založili vůbec první družstevní elektrárnu v celé habsburské monarchii. Po I. světové válce oslovili na doporučení Jana Kotěry začínající architekty Bohuslava Fuchse a Josefa Štěpánka, kteří v letech 1920 až 1921 navrhli nejen novou elektrárnu, ale také jednopatrovou vilu vybavenou stylovým nábytkem.

„Páni architekti vytvořili něco, co je v rámci celé minimálně středoevropské architektury velmi zvláštní. Pokusili se architektonickými prostředky vyjádřit přeměnu energie,“ popisuje Zatloukal.

Výstava představuje komplexní soubor původní plánové a fotografické dokumentace jak ze sbírek muzea, tak ze soukromé sbírky manželů Groharových, kteří se rovněž starají o torzo původního uměleckého vybavení domu. Cenné soubory rondokubistického nábytku dnes uchovávají Slezské zemské muzeum v Opavě a Vlastivědné muzeum v Šumperku. Kromě toho jsou v expozici I fotografie. Nejen ze současnosti, ale také historické, dodává Pavel Zatloukal.

<

Koncem druhé světové války se syn Karla a Ellen Plhákových zapojil do protinacistického odboje. V Háji se navíc ukrývali uprchlí jugoslávští, francouzští a sovětští váleční zajatci. Po osvobození stát Plhákovým nejprve znárodnil elektrárnu a následně ve vykonstruovaném procesu v roce 1951 byli bratři Plhákovi uvězněni a odsouzeni k propadnutí majetku. „Přece jenom u tohoto areálu následoval jakýsi happy end. Stavby nebyly přistavěny, ale dostali se po roce 1989 do rukou velmi inteligentních lidí, kteří je udržují,“ těší Zatloukala.

Muzeum umění chystá také komentované prohlídky expozice a pravděpodobně i exkurzi do areálu Háj u Mohelnice.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio