Tendr na poradce pro prodej VOP Šternberk nabral skluz

1. červenec 2012

Vojenský opravárenský podnik ve Šternberku ke včerejšímu dni opustila poslední část ze stovky lidí, kteří dostali letos na jaře výpověď. Ministerstvo obrany se chce továrny zbavit. Armádní část tamních provozů má už několik měsíců i s desítkami někdejších zaměstnanců formálně zaniklé zbrojovky pronajatu firma Excalibur Army, která je údajně nejvážnějším zájemcem o privatizaci. To, co se ve Šternberku vyrábělo, se postupně stěhuje do vojenského podniku v Šenově u Nového Jičína.

Resort obrany připravil tendr na poradce, který šternberskou továrnu ocení a následně připraví výběrové řízení na její prodej. Už si i zvolil vítěze soutěže, ten se však do práce zatím nemůže pustit. Proti výsledku se totiž odvolal jeden z neúspěšných účastníků tendru. Nyní se jeho námitky vyhodnocují, uvedl ředitel VOP Adolf Veřmiřovský. "Jak tento proces dopadne a kdy budeme moci výběrové řízení uzavřít, nyní nejsem schopen určit", dodal.

Další budoucnost Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku bedlivě sleduje i vedení místní radnice, která propuštěným zaměstnancům nabízí rekvalifikační kurzy. Úřad si přeje, aby areál zůstal v provozu, potvrdil starosta Stanislav Orság z ODS. "Pro nás je důležité, aby armádní společnost skončila v takových rukou, které zajistí její perspektivu. Nechceme, aby podnik koupili nějací spekulanti, kteří pouze využijí nabídky a majetek se pak například pokusí po částech zpeněžit. Tlačíme na ministerstvo obrany v tom směru, aby vybralo takového investora, který bude dlouhodobým partnerem i pro nás, pro město," řekl starosta.

Monika Tomášková

autor: sra
Spustit audio