Teologická fakulta Univerzity Palackého si připomíná třicáté výročí svého obnovení výstavou a novou webovou stránkou

31. říjen 2020

Speciální narozeninovou webovou stránkou i jednou z mála veřejně přístupných výstav v Olomouci si připomíná teologická fakulta Univerzity Palackého třicáté výročí svého obnovení. Nucenou stopku jí dal na začátku padesátých let komunistický režim. Od té doby až do roku 1990 fakulta fungovat nemohla.   

Speciální narozeninovou webovou stránkou i jednou z mála veřejně přístupných výstav v Olomouci si připomíná teologická fakulta Univerzity Palackého třicáté výročí svého obnovení. Nucenou stopku jí dal na začátku padesátých let komunistický režim. Od té doby až do roku 1990 fakulta fungovat nemohla. „Teologická fakulta byla ta fakulta, která zaručovala kontinuitu od 16. století až do současnosti, kterou jsme znovu obnovovali,“ připomíná zásadní význam teologické fakulty emeritní rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. Výstavu historických fotografií volně přístupnou ve foyeru teologické fakulty se mnou prochází proděkanka Lucie Cincialová. „Tady máme nynějšího arcibiskupa, tehdy byl biskup a pana profesofa Tkadlčíka, který se velmi zasloužil o obnovu fakulty,“ uvedla Lucie Cincialová, která byla také jednou z prvních studentek fakulty v Olomouci.

„Nastoupila jsem v devadesátém roce do prvního ročníku, potkala jsem tam spoustu známých. To se tehdy říkalo, že se sešel zvěřinec, protože mnozí z těch nadšenců pro teologii byli ti, kteří absolvovali všechny ty podzemní bytové semináře teologie. Takovými velkými postavami, které jsou spojeny se studiem podzemní církve, byli doktor Zvěřina a doktor Mádr. Znali jsme se a kývali jsme na sebe a nemohli jsme si zvyknout, že se k sobě můžeme znát. Před tím bylo všechno nebezpečné,“ pokračuje Cincialová.

90. léta byla dobrodružná. Bez skript a materiálů, zato s velkým nadšením. „Tady bylo celé roky mrtvo, pak se obnovuje fakulta a vydávají se knihy. Ty, které jsme četli jako cyklostyly někdy v podzemí, tak se to teprve vydávalo a upravovalo. Náboženská literatura byla za komunistů zakázána,“ popisuje.

Teologická fakulta je středem zájmu i v současné době. Je první v České republice, která teď aktuálně a s velkým úspěchem nabízela akreditovaný obor teologie online. Mezi studenty je překvapivě mnoho dívek a žen. „Těch mladých mužů, kteří směřují ke kněžství je veliká menšina,“ uzavírá Cincialová. Podle Lucie Cincialové hodně studentů si na olomoucké teologii doplňuje vzdělání nebo naopak si tvoří základ k budoucímu studiu.

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého je jednou ze současných pěti fakult v Česku. Tři fungují v Praze a jedna v Českých Budějovicích.

autor: bam
Spustit audio