Teplé občerstvení táhne v současných mrazivých dnech lidi bez domova do nového denního centra v Hranicích

25. leden 2019

Doslova v obležení je nové denní centrum pro lidi bez domova v Hranicích. Můžou za to především současné nízké teploty, které se i přes den pohybují pod bodem mrazu. Na teplý čaj a polévku do centra dochází každý pracovní den na dvě desítky bezdomovců. Zařízení otevřelo minulý týden křesťanské sdružení Elim a je jediným svého druhu na Hranicku.

„Dávají nám tady kávu zadarmo, čaj, čokoládku,“ pochvaluje si pan Oto zvaný Otesánek, který právě dojedl svačinu. „Hledám tu psychickou pomoc a teplo, venku je skutečně velká zima a nevím, jestli bych to vydržel,“ oceňuje centrum pan Vlasťa.

„Můžou si tu dát kávu a instantní polévku, je to taková první pomoc pro zahřátí,“ říká Ondra, jeden z bývalých bezdomovců, člověk, který pomáhal vybudovat tohle centrum.

„Původně jsem u maminek ve Slavíči, ale protože se to tu rozjíždí a byla potřeba i ženská ruka, tak jsem sem byla na měsíc odvolána mezi chlapy,“ usmívá se paní Marcela Švarcová.

Marcela Švarcová, pracovnice denního centra pro lidi bez domova v Hranicích

Součástí denního centra je i sprcha, kde si mohou klienti udělat základní hygienu i vyprat, k dispozici jsou i zubní kartáčky.

„Na začátku si lidé musí zvyknout na tu novou službu, ale ty zimní měsíce jsou asi nejlepším obdobím, kdy s tím začít,“ říká Bohuslav Rybníček, šéf křesťanského sdružení Elim.

Naplnit kapacitu asi nebude problém, spíše jde o to, že lidé na to nejsou zvyklí. Tohle zařízení by mohlo o to víc pomoct s hygienou i jídlem, ale musí si to zažít," uzavírá vedoucí centra Petr Malý.

autor: kra
Spustit audio