Teplé počasí a minimum srážek. Vodohospodářům se nedaří naplnit plumlovskou přehradu

22. červen 2021

V plumlovské přehradě je po rekonstrukci některých částí vodního díla stále nízká hladina vody. Zástupci Povodí Moravy přitom ještě v březnu tvrdili, že opravy koupací sezonu nezasáhnou. Jenže kvůli teplému počasí a minimu srážek v první polovině června se vodohospodářům nedaří přehradu naplnit.

Vodní nádrž Plumlov

Pan Radek s paní Janou patří k prostějovskému jachetnímu klubu, z terasy chaty sledují přímo vodní hladinu. Ta je letos o několik metrů níž než jindy. Jachtaři se kvůli situaci letos museli dokonce přesunout jinam. „Jsme tady denně, sledovali jsme jak bagrování, tak další opravy,“ popisují jachtaři.

Povodí Moravy v březnu zahájilo modernizaci bezpečnostního přelivu, skluzu a vývaru a také opravu pravobřežního opevnění za více než 30 milionů korun. „Na jaře jsme potřebovali udělat práce, které vyžadovaly výraznější snížení hladiny,“ vysvětluje mluvčí povodí Petr Chmelař. Ještě v březnu vodohospodáři v tiskové zprávě uvedli, že harmonogram prací velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Jenže přehrada zůstala vypuštěná. „Deklarovali jsme, že stavební práce stihneme tak, abychom od konce května mohli vodní nádrž plnit. Práce jsme dokončili přesně dle harmonogramu, nicméně je velmi složitá hydrologická situace,“ vysvětluje Petr Chmelař s tím, že napadlo o 30 procent srážek méně než loni. Lidé se ale zlobí, sezónu považují za ztracenou.

Vodní nádrž Plumlov. Vpravo schody z pláže, které jindy vedou do vody

„S tím mohli počítat. Léta letoucí je sucho,“ reaguje pan Radek. A stejně to vidí i jeden z místních obyvatel, který podél přehrady vyrazil na kole. Ani deštivé počasí podle něj koupání na přehradě nezachrání. „Podle mě letošní sezóna nebude na koupání, pokud nebude týden v kuse pršet,“ dodal cyklista.

autor: tas
Spustit audio