Teploty v polovině týdne mnohde atakovaly třicítky, na horách se ale pomalu začínají chystat na zimní sezonu

12. září 2018

S koncem léta se začínají někteří podnikatelé z Jeseníků pomalu připravovat na zimní sezonu. Chystají se na revize vleků i lanovek, kontroly zasněžovacích systémů, skútrů i dalších strojů.

Například ve skiservisu na Ramzové nastartovali brusky a žhaví speciální žehličky. Většina výbavy v tamní půjčovně lyží už má nezbytnou údržbu po zimě dávno za sebou. Některé skluznice ale potřebují ještě doladit.

„Jsou nabroušené, ale nejsou navoskované. Z důvodu rekonstrukce jsme některé věci museli odložit na začátek sezóny. Brousíme a mažeme dětské lyže, nějaké běžky a snowboardy,“ vysvětluje u brusky Ondřej Navrátil z tamního skiservisu.

Vedle lyží procházejí servisem i samotné stroje. I brusky totiž potřebují promazat či vyměnit ložiska.

Příprava na zimu je teprve v počátku. Ještě nás čeká hodně práce, říká vedoucí tamní lyžařské školy Jan Šubert. Nelehkým úkolem bude podle mladého manažera naplnit zejména tým instruktorů.

Potencionální zájemce oslovuje na sociálních sítích, cílí především na studenty. V Lipové Lázních dokonce stojí celoroční billboard s nabídnou sezónní práce na horách.

„Problém je v tom, že ty lidi nemůžeme zaměstnat celoročně, protože nemáme takové možnosti. Zatím máme domluvené tři celosezónní instruktory a čtyři pracovníky do půjčoven. Reálně bychom jich potřebovali dvakrát tolik. Protočí se tu za ten rok asi 40 lidí,“ dodává.

Mladé instruktory chce společnost nalákat například i na kvalitnější ubytování. Právě teď dokončuje opravu srubu, ve kterém mají pokoje. Firmu na to nepotřebovala, vystačila si s vlastními silami.

Už tento týden čekají na Ramzové i revizi lyžařské školky. Zkontrolovat musí vlek i přepravní pás.

autor: aja
Spustit audio