Teplý lilkový salát
Lilek je mimořádně bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu. Formou využití je především čerstvě vymačkaná šťáva z plodu, případně hotový pokrm z plodu. Čerstvá šťáva má antibiotické účinky, čerstvé plody snižují obsah cholesterolu v krvi. Lilek podporuje činnost jater a čistí krev.
Suroviny: 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 lilky nakrájené na kostky, 2 polévkové lžíce kaparů okapaných a nahrubo nasekaných, 4 nasekaná rajčata, 4 polévkové lžíce sekané petrželky, 1 polévková lžíce balzamikového octa, sůl a pepř
Postup: Zahřejte olej na pánvi s nepřilnavým povrchem, přidejte lilky a smaže je asi 10 minut dozlatova.
Přidejte cibuli, kapary, rajčata, petrželku a ocet a promíchejte. Opatrně osolte a opepřete. Odstavte z vařiče a před podáváním nechte 10 minut prochladnout.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.