Teplý průběh letošní zimy nahrává cyklistům. Servisy jsou už teď zavalené objednávkami

18. únor 2016

V obchodech s cyklistickými potřebami a v servisech na střední Moravě už mají plné ruce práce. Může za to letošní teplá zima. Kvůli nedostatku sněhu tak lidé raději usedají na kola.

Servisy jsou proto už teď zavalené objednávkami na opravy kol. Některé musely na výpomoc přijmout další mechaniky.

Například jeden z cykloservisů v Bystřici pod Hostýnem. Místě, které je pro své okolí vyhlášeným cyklistickým rájem. Objednávky na servis kola tu přijímají už teď s čtrnástidenním předstihem.

„Možná i tři týdny. Je to počasím. Nejde lyžovat ani běžkovat,“ říká vedoucí Bronislav Vykopal.

Jeho slova potvrzuje i Aleš Procházka, vedoucí cykloprodejny z nedalekého Přerova: „Letos jsme si vlastně ani chvilku mentálně neodpočinuli. Ta zima je tak divná, že tady v Přerově, 221 metrů nad mořem, je to doslova Kodaň, Amsterodam. Máme tady výborné podmínky k ježdění na kole.“

Zakázek mají tolik, že už od poloviny ledna tu museli přijmout na výpomoc dalšího mechanika.

„Je to prostě horor. Je tam chystání nových kol, „naskládávání předobjednávkových“ kol, do toho garanční prohlídky. Nenudíme se, práce je opravdu hodně,“ říká Procházka.

Do přerovského cyklistického obchodu přivezl svoje kolo i Antonín Chyba z Prosenic: „Celkem se věnujeme cyklistice v sezóně, tak je potřeba s tím něco udělat, aby měl člověk jistotu.“

Mechanik Martin Šlechta už teď v dílně pracuje od brzkého rána až do večera. Práce tu má více než dost. „Dá se říct, že až nad hlavu. V tuto chvíli se probudili i majitelé slušných kol, takže začali nosit kola, o která se relativně starají. Začíná se to chystat na sezónu,“ popisuje.

„Doufám, že se počasí zlepší natolik, že už v březnu vyjedeme na pravidelné túry,“ loučí se v dílně Antonín Chyba.

autor: kra
Spustit audio