Termín dokončení visuté lávky v Ústí na Přerovsku se už dvakrát odkládal. Bude hotovo v červnu?

30. září 2022 13:55

Zpoždění nabírá stavba tříkilometrového úseku cyklostezky mezi Černotínem a Ústím na Přerovsku. Původně měla být hotová už loni. Kvůli komplikacím se stavbou 140 metrů dlouhé lávky přes řeku Bečvu je už teď jasné, že ji stavbaři nedokončí ani letos.

Bude to určitě dominanta i taková dizajnovka,“ dívá se na konstrukci slouženou z ocelových lan a betonových segmentů stavební mistr Michal Berger. Jeho lidé tady pomocí jeřábu právě dokončují mostovku. „Je to první most v republice a třetí v Evropě tohoto druhu,“

„Tím, že je přemostění tak dlouhé a Povodí Moravy nám nedovolilo dát do koryta podpěrný sloup, aby se mohla udělat monolitická konstrukce, tak jediná konstrukce, která dokáže přemostění na vzdálenost, je lanová,“ uvádí Berger.

Proč už není hotovo? Klimatické podmínky a technické problémy

Termín pro dokončení lávky už stavbaři odložili dvakrát. Důvodem byly především anomálie ve štěrkovém podloží a ukotvení celé stavby. „Samotná prodloužení nejsou kvůli tomu, že by si je vymyslel zhotovitel nebo objednatel. Oba případy, které nastaly, byly objektivní. Jednou to bylo na straně klimatických podmínek, jednou to byly nečekané technické problémy. Obojí máme písemně doložené s časovým i denících,“ tvrdí Jaroslav Šindler předseda Mikroregionu Hranicko.

„Bude to určitě dominanta i taková dizajnovka.“
Stavební mistr Michal Berger

Stavbu financuje zhruba 80 miliony korun Státní fond dopravní infrastruktury. O další náklady se podělí okolní obce, město Hranice a Olomoucku kraj. Ty všechny teď musí Jaroslav Šindler žádat o schválení nového data dokončení celé akce. „Tato jednání již proběhla, některá ještě probíhají a zatím se předpokládá, že budou úspěšně vyřešena tak, že termín bude adekvátně prodloužen a na financování by to nemělo mít vliv,“ doplňuje Šindler.

Nový termín dokončení cyklostezky i lávky je teď stanovený na červen příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související