Testování v sociálních službách ve Zlínském kraji prokázalo covid-19 u 94 lidí

19. listopad 2020 15:40

Testování pomocí antigenních testů v sociálních službách ve Zlínském kraji zatím prokázalo onemocnění covid-19 u 27 zaměstnanců a 67 klientů.

"Ke dni 18.11.2020 byly testy provedeny u 1864 zaměstnanců sociálních služeb, z nichž u 27 test vykázal pozitivní výsledek, který musí být ověřen testem PCR," uvedla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Helena Miklová.

Do středy bylo také testováno 2297 klientů, pozitivní test byl u 67 z nich, ověřovat se bude PCR testem.

V kraji jsou však stále zařízení, která nemají k dispozici testy. "Ke dni 18.11. bylo zjištěno, že 32 zařízením sociálních služeb nebyly testovací sady doručeny, jedná se o pečovatelské služby, chráněná bydlení a osobní asistence," uvedla Miklová. 

V kraji je celkem 84 pobytových zařízení pro seniory a lidi se zdravotním postižením. Někteří klienti se netestovali. "Testování klientů v pobytových službách neproběhlo ve 21 případech, ve většině případů z důvodu, že klient dočasně pobývá u rodiny, je hospitalizován, nebo to neumožnil jeho zdravotní stav," doplnila Miklová.

Povinnost pravidelně testovat klienty i zaměstnance zařízení sociálních služeb uložila vláda na začátku listopadu. Zpozdilo se ale dodání testovacích sad. V Česku by mělo testy v sociálních zařízeních podstoupit asi 80.000 až 100.000 klientů a zhruba stejný počet pracovníků. Testy se mají opakovat každých pět dnů.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související