Těstovinový salát se špenátem

17. březen 2015

Stoprocentní semolinové těstoviny mají vysoký podíl vlákniny a obsahují celozrnnou semolinu nejvyšší kvality. Díky vyššímu obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin jsou nutričně vysoce hodnotné. Italské semolinové těstoviny mají nižší glykemický index oproti běžným těstovinám, drží tvar, nerozváří se a nikdy nelepí.

Suroviny: 150 ml vývaru, 1 sušená meruňka, 250 g těstovin ze semoliny, sůl, 600 g čerstvých špenátových listů, 4 rajčata, 100 g libovější studené šunky (v kuse), 1 stroužek česneku, 4 polévkové lžíce bílého octa balsamico, 2 polévkové lžíce olivového oleje, pepř

Postup: Ve vyšším hrnci svaříme vývar s meruňkou, odtáhneme z plotýnky a meruňku necháme 30 minut měknout. Mezitím podle návodu na obalu uvaříme v dostatečném množství osolené vody těstoviny na skousnutí. Špenát propláchneme, přebereme, očistíme a nakrájím na širší proužky. Omyjeme rajčata, nakrájím je na kostičky a odstraníme nasazení stopky. Také šunku nakrájíme na kostičky. Scedíme těstoviny, propláchneme je studenou vodou a necháme důkladně okapat. V míse pak těstoviny promícháme se špenátem, rajčaty a šunkou. Oloupeme česnek a prolisujeme ho do vývaru s meruňkou. Přidáme ocet a olej. Směs rozmixujeme a přelijeme na salát. Osolíme, přidáme pepř a necháme alespoň 30 minut odležet v chladničce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka