Těžaři chtějí v Chvaleticích do 4 let začít dobývat mangan

23. leden 2019 14:10

Zhruba do čtyř let se chtějí do sousedství Chvaletic na Pardubicku nastěhovat těžaři. Geologický průzkum potvrdil, že tamní stará odkaliště jsou bohatá na mangan a je možné je využít.

„Pamatuju, když to šlo z lomu přes fabriku na odkaliště, co to bylo za hrůzu, protože jsem tam dělal a teď to bude fungovat tím způsobem, že to půjde zpátky, ale zase se znovu bude vytvářet odkaliště, které bude prašné. Oni sice říkali, že to budou částečně přikrývat, ale nevěřím tomu,“ řekl v zaplněném sále krátce po besedě se zástupci těžařů Tomáš Křemenák z Chvaletic.

Domnívá se, že případná těžba zhorší životní prostředí. „Tohle je další zátěž. Mám v Trnávce pozemek, tak se mě to dotýká.“ Křemenák požaduje, aby město dalo šanci vyjádřit se lidem k možné těžbě v referendu.

Speciální vrtačka u Chvaletic testuje množství manganu před možnou těžbou

Specialisté z Holandska testují na odkalištích v Chvaleticích množství manganu

Do Chvaletic na Pardubicku se po čase vrátili těžaři i se svojí speciální vrtnou soupravou. Se souhlasem ministerstva životního prostředí pokračují v geologickém průzkumu tamních odkališť.

Proti takovému hlasování není ani Jan Svoboda, ohledně manganu ale zastává smířlivější postoj a věří, že by recyklace starého těžebního odpadu mohla pro místní znamenat ekonomický benefit. „Můj subjektivní pocit je, že by to možná mohlo být tak fifty fifty, nebo lehce přínos. Nemyslím si, že to bude nějaký zásadní dramatický negativní vliv. Prachu a hluku se nebojím, to jsou okrajové věci.“

Zástupci těžební společnosti argumentují vytvořením až 400 nových pracovních míst a odmítají, že by těžba působila hluk, prach a zatížila okolí dopravou. „Hluku, prachu ani dopravy se bát nemusí. Doprava bude řešena mezi odkalištěm a zpracovatelským závodem trubkami, případně uzavřenými trubkovými dopravníky, takže tam nebude žádná automobilová doprava. Technologie bude taková, že ten těžený materiál bude rozplaven, to znamená, že to nemůže prášit,“ tvrdí Jan Votava, šéf společnosti Mangan Chvaletice, která je dceřinou firmou kanadské Euro Manganese.

Kov, který není na seznamu tzv. superstrategických surovin, chce u Chvaletic těžit a vyrábět v čisté podobě po dobu 20 až 30 let, povolení na to ale zatím nemá.

FAKTA

Dobývací prostor je na ploše 1 km čtvereční, těžit by se mělo do hloubky až 27 m. Z 1 milionu tun kalů vytěžených za rok má společnost v plánu vyrobit 55 tisíc tun čistého manganu. Těžaři by měli platit státu roční poplatek z těžby 120 milionů korun. Doba trvání těžby a rekultivace má být 20 – 30 let.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související