Těžkou finanční situaci dlužníků zhoršují soukromé agentury. Předražené praktiky oddlužení omezí zákon

25. květen 2017

Stává se, že těžkou finanční situaci mnoha dlužníků v Česku ještě mnohdy zhoršují soukromé agentury. Často si totiž účtují za sepisování návrhů na oddlužení desetitisíce. To by se ale teď mělo změnit. Od července předražené praktiky omezí zákon.

Čtyři tisíce korun. To je maximální částka, kterou si od července nově budou moct inkasovat soukromé agentury za vypracování návrhu na oddlužení. Pevnou sumu stanovuje novela insolvenčního zákona. Dluhové poradny požadují další legislativní změny. Loni bylo v exekuci podle exekutorské komory 834 000 lidí.

„Řešila jsem to přes různé kanceláře, kde jsem žádala o několik insolvencí. Potom mi jedna paní poradila, abych zašla do Člověka v tísni, že mi tam pomohou,“ říká paní Mirka, která zaplatila soukromým oddlužovacím agenturám několik tisíc, z těžké finanční situace jí ale nepomohly.

Podobných případů zná dluhová poradkyně Člověka v tísni Radka Kachramanová několik: „Dost často se stává, že jelikož nejsou zohledněny rizikové faktory jako dluhy z trestné činnosti, dluhy z podnikání, nové dluhy a podobně. Když toto není zohledněno, tak ten návrh je odmítnut a člověk je tam, kde byl. A podnikatelská společnost od toho dá ruce pryč.“

„Stává se, nejsou zohledněné rizikové faktory… návrh je pak odmítnut. Společnost dá ruce pryč."

Od července si advokáti, insolvenční správci nebo akreditované subjekty můžou vzít za sepsání návrhu na oddlužení maximálně čtyři tisíce korun.

Zákonodárci chtějí také zrušit povinnost zaplatit alespoň 30 procent pohledávek, než je člověk oddlužen. Do aktuální verze se ale změna nedostala. České asociaci věřitelů v čele s Pavlem Staňkem se taková úprava insolvenčního zákona nelíbí.

„Navrhovaná nová úprava bude mít přesně opačné důsledky. Povede spíše k nezodpovědnému zadlužování obyvatel a zároveň ke zvyšování míry toho konkrétního zadlužení. Případné přijetí této novely bude pro dlužníky jasným signálem, že své dluhy vůbec nemusí platit."

Jenom za loňský rok olomoucký krajský soud dostal přes 1400 návrhů na oddlužení. Schválil jich bezmála 70 procent.

autor: ahe
Spustit audio