Tipy, jak skořápky od vajíček použít v zahradě
Jako zábranu proti slimákům, jako zdroj vápníku pro rostliny nebo jako ‚kelímky‘ na sazeničky? Jak lze použít skořápky od vajíček? Co je vhodné a co nikoliv? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Vaječné skořápky na okrajích záhonků slimáky brzdí, ale jen v případě, že jsou suché. Pokud se vám je nepodaří udržet v suchém stavu, dosypávejte.
Skořápky jsou také zdrojem vápníku a některých živin. Když rozdrobíte suché skořápky, které byly usušené i se zbytky bílku, bakterie z nich v zemi uvolní i nějaký ten dusík a trochu dalších živin. A to může rostlinám, třeba rajčatům a paprice, jedině prospět. Až pro ně budete připravovat místo, kam je vysadíte, nasypte do jámy připravené skořápky.
Jako kelímky na sazeničky bych skořápky vajec nepoužil. Právě z toho výše uvedeného důvodu. Skořápka má svoje mikroklima, mohou se v ní vytvořit bakterie a sazeničku zničit.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.