Tipy na víkend: Kotlíkové guláše, burčákový pochod, ptačí exkurze i vycházka po stopách mamutů

30. září 2022

Září končí, začíná říjen. Pokud nadcházející víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Nad hřištěm v Hlušovicích na Olomoucku budou v sobotu odpoledne létat papíroví draci. Konat se tam bude od 14 hodin Drakiáda, kterou doplní festival gulášů a kinoprojekce pod širým nebem pro děti. 

Na Šdrůdlování můžete v sobotu vyrazit do šternberské místní části Dalov. Čekat vás tam bude soutěž o nejlepší domácí štrúdl a cimbálovka. Akce začíná ve čtyři hodiny odpoledne v kulturním domě.

V Jívové na Olomoucku se bude v sobotu večer tančit. Tamní seniorklub pořádá od 20 hodin v kulturním domě taneční zábavu

Přerovsko

Kotlíkové guláše můžete v sobotu ochutnat v přerovské místní části Čekyně. Soutěž ve vaření tohoto oblíbeného jídla začíná v devět hodin ráno na tamním hřišti. K poslechu zahraje kapela Pokus Band.

Následující pozvánka je určená všem příznivcům železnice. V sobotu i v neděli se můžou vypravit do klubovny přerovského klubu železničních modelářů na výstavu modelového kolejiště. Oba víkendové dny je přístupná od devíti hodin ráno.

V Přerově se můžete v sobotu vypravit na pochod Po stopách lovců mamutů. Sraz je v devět hodin v areálu základní školy Komenského. Zájemce čeká devět kilometrů dlouhá trasa, kterou zvládnou i děti. Součástí vycházky budou různé soutěže.

Na nedělní ptačí exkurzi zvou ornitologové do Tovačova na Přerovsku. Sraz je v osm hodin ráno u sádek na Hradeckém rybníce. Účastníky čeká pozorování nakolika druhů racků a dalších ptáků.

Prostějovsko

Na sportovní odpoledne pro děti a mládež a kamarády z Ukrajiny můžete vyrazit v neděli do Prostějova. Akce začíná ve 14 hodin na zahradě fary svatého Petra a Pavla. Pro účastníky organizátoři připraví soutěže a sportovní hry.

Kostel Nejsvětější Trojice v Plumlově na Prostějovsku rozezní v neděli benefiční koncert . Začátek je ve čtyři hodiny odpoledne. Výtěžek akce organizátoři věnují na opravu varhan zmíněného chrámu.

Šumpersko

Na burčákový pochod se můžete v sobotu vydat v Brníčku na Šumpersku. Trasa dlouhá přes deset kilometrů začíná u hasičárny v Brníčku, start je mezi půl devátou a desátou hodinou ráno. Cíl je na louce u hradu Brníčko. Po trase budou účastníky čekat stanoviště s burčákem a dalším občerstvením. Stejně tak v cíli u hradu.

Jesenicko

Pokud si chcete dát v sobotu do těla, vyražte na Zlatohorský treking. Start i cíl je u informačního centra ve Zlatých horách na Jesenicku. Na noční 25 kilometrů dlouhou trasu se můžete vydat už ve tři hodiny ráno, na trať o délce 50 kilometrů v šest ráno. Pokud si rádi přispíte, můžete na start dorazit mezi osmou a desátou hodinou a vybrat si trasy od pěti do 25 kilometrů.

Tančírna v Račím údolí, místní části Javorníku na Jesenicku, bude v sobotu patřit dětem. Od 10 hodin dopoledne si tam budou moct vyzkoušet výrobu jednoduchých strojů, kuličkodrah a větrníků. Chybět nebudou ani hlavolamy, deskové i pohybové hry a zábavné lekce chemie a fyziky.

autor: mot
Spustit audio