Tipy na víkend: Modely z LEGA na Floře, výlovy rybníků, řecká zábava nebo dýňová slavnost

14. říjen 2022

Je tu další říjnový víkend. Pokud ho strávíte v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Čerstvé ovoce a zeleninu, květiny, ale taky mléčné výrobky, džemy a marmelády, bylinky nebo koření regionálních pěstitelů a výrobců si můžete v sobotu nakoupit na Selských trzích v Olomouci. Začínají v sedm hodin ráno na tržnici.

Olomoucké Výstaviště Flora zaplní o víkendu stovky modelů postavených z Lego stavebnic. Návštěvníci si budou moct prohlédnout například obří ruské kolo zapsané v Guinnessově knize rekordů, obrovskou zoo, kolejiště o rozloze několika desítek metrů čtverečních s jezdícími vlaky a další pohyblivé a statické. Připravené budou taky soutěže pro děti a další doprovodný program. Akce Svět kostek začíná v sobotu i neděli v devět hodin ráno.

Na šternberském hradě si v sobotu přijdou na své milovníci historie a dobrého jídla. V areálu památky se bude od deseti hodin dopoledne konat akce s názvem Podzimní mlsání a osvícenské pochoutky. Pokud dorazíte, můžete se těšit na prohlídky spojené s ochutnávkou hradních pokrmů. Degustace jídel se bude konat v Liechtensteinské kuchyni.

Přerovsko

Do výlovu Hradeckého rybníka se pustí o víkendu rybáři z Tovačova. Plánují ho na sobotu i neděli, vždy se začátkem o půl deváté ráno. Chybět nebude ochutnávka rybích specialit, prodej ryb či atrakce pro děti.

Přerovský turistický oddíl Lišáci zve v sobotu na noční lampionový pochod za strašidly. Strašidlácké hrátky odstartují v 19:15 v areálu Laguna. S sebou si přineste lampiony, případně si je můžete na místě koupit.

Nyní by měli zpozornět především majitelé aut, motorek a veteránů. Především jim je určená nedělní burza, kterou bude hostit od šesti do třinácti hodin letiště v hranické místní části Drahotuše. Podle pořadatelů na ni můžete přivést vše, co se týká motorismu a překáží vám v garáži nebo ve stodole. 

Prostějovsko

Následující pozvánka je určená všem, kteří se rádi bojí nebo maji pro strach uděláno. Vyrazit můžou v sobotu na plumlovský zámek na oslavu halloweenu. Součástí akce, která začíná v jednu hodinu po poledni, budou prohlídky sklepení, halloweenská show pro rodiny s dětmi nebo tvořivá podzimní dílna.

V Kostelci na Hané na Prostějovsku si lidé připomenou o víkendu 250. výročí posvěcení kostela svatého Jakuba Staršího. Sobotní program začíná ve dvě hodiny odpoledne a nabídne prohlídku kostela, povídání o jeho historii a v 17 hodin varhanní koncert. V neděli se bude v chrámu od půl desáté dopoledne slavnostní bohoslužba, ve 14 hodin slavnostní požehnání. Na čtvrtou hodinu organizátoři plánují koncert komorních souborů.

Šumpersko

Na výlov rybníka si můžete v sobotu zajet do Loučné nad Desnou na Šumpersku. Začátek je v 10 hodin dopoledne. Na místě budete moct ochutnat rybí speciality anebo si koupit ryby živé. Součástí akce budou i řemeslné a farmářské trhy.

Dům kultury v Šumperku ožije v sobotu v osm hodin večer tradiční řeckou zábavou. Konat se bude při příležitosti státního svátku Řecka a zahraje na ní hudební skupina Prometheus.

Jesenicko

Ve Zlatých horách na Jesenicku budou v sobotu podzimní dýňové slavnosti. Začátek je ve dvě hodiny odpoledne v proluce na náměstí. Součástí akce budou soutěže o nejlepší zlatohorskou dýni, nejlepší výrobek z přírodnin a nejlepší výtvor školních kolektivů. Připravená bude taky ochutnávka pokrmů nejen z dýní či aktivity pro děti.

Spolek Dobrobydlo pořádá v sobotu od půl třetí odpoledne na hřišti v Mikulovicích na Jesenicku společné dlabání dýní. Ty si zájemci můžou u organizátorů dopředu zarezervovat. 

autor: mot
Spustit audio