Tipy na víkend v Olomouckém kraji: Hudební festivaly, turistika nebo přednáška o historii toalet

11. červen 2021
Kam na víkend

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Pokud patříte k příznivcům cyklistiky, můžete se v sobotu ve Velkých Losinách zúčastnit Memoriálu Josefa Mádra. Prezentace je od půl desáté dopoledne na fotbalovém hřišti. Závod je určený dětem i dospělým.

Olomoucko

Multižánrový hudební festival Oakfest startuje už v pátek v 16 hodin na Výletišti u splavu v Bolelouci, místní části Dubu nad Moravou. Pokračovat bude i v sobotu. Součástí programu jsou koncerty kapel Tara Fuki, Kill the Dandies, Venera nebo Prago Union. 

Prvními letošními Venkovskými trhy ožije v sobotu Hlavní náměstí ve Šternberku. Návštěvníci si na nich budou moct koupit potraviny a další sortiment regioálních výrobců. Akce začíná o půl osmé ráno a potrvá do půl jedné odpoledne. 

Chytré hračky a didaktické pomůcky představí v sobotu olomoucké muzeum Pevnost poznání. Pokud dorazíte, budete si moct vyzkoušet programování, seznámíte se s novinkami z oblasti umělé inteligence anebo si vyrobíte kreslící roboty poháněné motorkem. Akce s názvem Sobota s roboty začíná v 10 hodin dopoledne. 

Prostějovsko

Do celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad se zapojí taky zámecký park v Čechách pod Kosířem. Návštěvníci si ho díky tomu budou moct prohlédnout s kastelánem a vedoucím parku. Chybět nebude ani program pro děti v podobě pátrací hry a dílniček. Akce se koná oba víkendové dny. 

Přerovsko

Jestli ještě nevíte, kam vyrazíte o víkendu s rodinou, můžete se vypravit třeba na zámeckou pouť v Hustopečích nad Bečvou. Na své si na ní přijdou především děti. V zámeckém parku na ně budou čekat kolotoče, autodrom, střelnice, nafukovací hrad nebo pouťové stánky. Uvnitř zámku malování na textil a kamínky nebo skládaní mozaiky z víček od PET lahví. Pouť se koná v sobotu i v neděli od 10 hodin dopoledne. 

Archeologický koutek, ornitologická sekce, výtvarný ateliér, konzervátorská dílna, kovárna. I to nabídne návštěvníkům hrad Helfštýn při sobotní přehlídce profesí Muzea Komenského a dobových řemesel. Akce s názvem Helfštýnské ateliéry začíná v devět hodin ráno. 

Šumpersko

Především příznivci hudby by neměli v sobotu váhat nad návštěvou synagogy v Lošticích. Konat se v ní bude koncert harfistky Kataríny Ševčíkové, která se věnuje klasické, ale taky jazzové, folkové či filmové hudbě. Vystoupení začíná v 18 hodin.

Tradiční nedělní promenádní koncerty startují v neděli na náměstí ve Velkých Losinách na Šumpersku. Jako první na nich od 15 hodin vystoupí šumperská folková skupina Shodou okolností. Informace o akci ZDE.

Jesenicko

Parkoviště u hotelu Zlatý Chlum v České Vsi na Jesenicku ožije v sobotu od 14 hodin hudebním open air festivalem. Pokud dorazíte, můžete se těšit na koncerty Petra Koláře, folklorního souboru Trnka, kapely Brejle nebo skupiny Brass Band Šohaj. Program TADY.

Kam i král chodil sám aneb historie záchodů. To je název přednášky Milana Rychlého, kterou bude v neděli od tří hodin odpoledne hostit Tančírna v javornické osadě Račí údolí. podrobné informace naleznete ZDE.

autor: Von
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.