Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Plzeňský festival stepu, Majáles, Sochy v ulicích

9. květen 2024

Tento víkend žije Plzeň Festivalem stepu a koná se také Majáles. Možná zamíříte za Karlem IV. na hrad Velhartice nebo na zahájení turistické sezóny do Klatov. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Sochy v ulicích

Na několika místech v centru Klatov se opět objevily sochy a různé instalace. Je tu další ročník festivalu současného umění ve veřejném prostoru Sochy v ulicích. Letos je festival už po třetí, pořádá ho Galerie Klatovy Klenová a vernisáž bude už v sobotu 11. května.

Plzeňský festival stepu

Flash mob s více než stovkou stepařů, rytmický Tap Jam, workshopy, a především show s hvězdnými hosty od nás i ze zahraničí. Na to vše zve od 9. do 12. května 2024 jubilejní 10. ročník Plzeňského festivalu stepu. Evropský rozměr největší stepařské akce na západě Čech potvrzuje účinkování mezinárodních hvězd. Několikanásobný mistr světa ze Švýcarska Daniel Borak přijede poprvé i se svojí Tap Dan's Company. Své umění předvedou také plzeňští stepaři. Vrcholem festivalu bude tradičně velká Stepařská show v Měšťanské besedě, v sobotu 11. května od 19 hodin.

Plzeňský Majáles

Plzeňský Majáles se koná na plochodrážním stadionu na Borech v sobotu 11. května. Majálesový průvod vychází v 11 hodin z točny Terminál Bory. Nebude chybět tradiční majálesový povoz, hudba, ani kandidáti na krále/královnu Majáles 2024 se svými družinami. Program na ploché dráze začíná ve 12 hodin. Postupně vystoupí Divokej Bill, Kryštof, Jelen nebo No Name.

Oslava narozenin Karla IV.

Zveme do roku 1369. Je květen a císař Karel IV. se chystá k oslavě 53. narozenin. Nedávno se vrátil z dlouhé cesty do Říma, kde byla jeho žena Eliška Pomořanská korunována římskou císařovnou. Na hradě Velhartice panovníka vítá mocný a věrný přítel, Bušek mladší z Velhartic. Staňte se i vy jeho hosty a užijte si zábavy, které přichystal pro svého pána. Uvidíte rytíře na koních, tanečnice, šermíře a potěší vás dobová hudba - v sobotu 11. května od 10 do 17 hodin.

Design na Šumavě

Letošní market se koná v neděli 12. května od 10 do 18 hodin uvnitř refektáře a na nádvoří jezuitské koleje v Klatovech. Organizátoři představí spoustu nových, ale i stálých a oblíbených lokálních tvůrců s autorskými výrobky různých druhů. K tomu doprovodný program - loutkové divadlo, workshopy pro děti, autorské čtení a dílničky. 

Pocta životu: Chvála šansonu

Večer plný francouzských a českých šansonů bude oslavou života a těch, které nám ho z celé své lásky dávají – našich maminek a zároveň podporou projektu Život v kufříku. Koncert se koná v neděli 12. května od 18 hodin ve Velké synagoze v Plzni. Zpívat budou Ála Ptáčníková a Veronika Ptáčková, moderuje Petr Jančařík.

Koncert v kostele sv. Jiří v Plzni

Hudba u Svatého Jiří

V neděli 12. května se od 18 hodin v kostele sv. Jiří v Plzni - Doubravce uskuteční koncert vokální renesanční a barokní hudby. Účinkovat bude komorní smíšený sbor Ensemble Guillaume, který se téměř 25 let specializuje na interpretaci historické hudby. Ve vzácném prostoru nejstaršího plzeňského kostela představí za varhanního doprovodu svého uměleckého vedoucího Lukáše Vendla nádherné vícehlasé sbory Johanna Hermanna Scheina a Johanna Christopha Bacha (strýce J. S. Bacha), doplněné o varhanní skladby z pera Heinricha Scheidemanna a Johanna Pachelbela. 

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio