Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Maškarní (ne)lyžovačka nebo výstava Baťa: 130 let poté

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Bruslení - veřejná kluziště

* U Sportovní haly v Uherském Hradišti ... do konce března 2024, vstup zdarma. Podrobnosti ZDE.

* Napajedla ... do konce března, termíny bruslení veřejnosti najdete ZDE

IX. Zlechovské koštování

9. března, Zlechov

Milovníci vína a žen z.s. Vás srdečně zvou na IX. Zlechovské koštování ve Zlechově, které bude probíhat jako každý rok ve společenském sále AGRO Zlechov. Pochutnat si budete moci na vzorcích vín, sýrů a oliv z různých zemí Evropy a také na moravských klobásách.V horním sále organizátoři nabídnou bílá vína a v dolním červená a rosé vína, sýry, klobásy a olivy. K poslechu a tanci zahraje CM Sudovjan.

Workshop pletení z papíru

9. března, Kunovice

V přednáškovém sálu Panského dvoru Kunovice proběhne od 14 do 17 hodin workshop pletení z papíru. Místo na workshop je nutné si předem rezervovat v Městském informačním centru v Kunovicích na telefonu 572 549 999 nebo mailem na mic@mesto-kunovice.cz. 

Maškarní (ne)lyžovačka

9. března, Velké Karlovice

Tradiční uzavření zimní sezóny ve Velkých Karlovicích v podobě Maškarní lyžovačky proběhne tentokrát bez sněhu. Její program byl proto upraven a tradiční zábava na sněhu bude nahrazena aktivitami na terase hotelu Horal, kde jsou pro děti připraveny hry a soutěže. Registrace účastníků do Maškarní (ne)lyžovačky je v sobotu 9. března od 9 do 10 hodin na terase hotelu Horal na vrcholu sjezdovky Horal. Program s hrami a soutěží o nejlepší masky začne v 10 hodin.

Horská Dyáda

9. března, Kroměříž

Kino Nadsklepí v Kroměříži uvede od 17 hodin premiéru dokumentu "Horská Dyáda", která zachycuje přátelství Honzy s jeho čtyřnohým parťákem Rastym. Film odhaluje jejich životní příběh propojený s dobrodružstvím v horách během výstupů na Mont Blanc, Bishorn, Punta Gnifetti a další. 

Koncert Blues Station

9. března, Zlín

Ve Zlíně v Zelenáčově šopě vystoupí od 19 hodin kapela Blues Station - zlínská elektrická bluesová kapela s dechovou sekcí.

Czech Drive

9. až 10. března, Kroměříž

Na Výstavišti Kroměříž se uskuteční výstava moderních a historických vozidel. Bude zde i autogramiáda jezdců, beseda s jezdci Dakaru, prezentace motoristických značek (Ducati, PSÍ Hubík a další), prodejci v odvětví auto/moto, esport zóna (4x závodní simulátor, hra Assetto Corsa) a také dětská zóna (šlapací autíčka, závodní modely, dopravní bezpečnost s BESIP. Otevřeno je po oba víkendové dny od 10 do 17 hodin.

Výstava Baťa: 130 let poté

od 5. března do 14. dubna, Zlín

Čtěte také

V Kolektivním domě ve Zlíně je připravena unikátní výstava ke 130. výročí založení firmy Baťa a 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně. Na ní jsou k vidění vybrané černobílé snímky z originálního baťovského fotoalba z roku 1919 - za pomocí umělé inteligence v barvě a v pohybu. Je možné si také poslechnout některé unikátní reportáže Českého rozhlasu Zlín. Součástí je i virtuální zaměstnanec firmy Baťa, který odpovídá na otázky návštěvníků -  jeho podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek, záznamů a fotografií umělá inteligence. Doprovodný program a podrobné informace najdete ZDE.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Evropa z ptačí perspektivy

do 17. března, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži je k vidění putovní výstava dronových fotografií Tomáše Neuwirtha s názvem Evropa z ptačí perspektivy.

Sopka les prales

do 17. března, Zlín

Interaktivní výstava celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. V sálech zlínského zámku bude například možné pomocí mobilního telefonu nebo tabletu rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros, k vidění budou i obrázky z nového vydání Malého prince. Součástí výstavy bude i doprovodný program, který najdete ZDE.

Alfons Mucha – výstava šperků a umění

Čtěte také

do 28. března, Zlín

V Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín je k vidění unikátní výstava secesního umělce Alfonse Muchy, na které návštěvníci mohou vidět více než 100 jeho děl – slavné plakáty i litografie, ale i osobní věci nebo šperky.

Perníkářství na Valašsku

do 21. dubna 2024, Zámek Kinských (Valašské Meziříčí)

Výstava, která přibližuje historii perníku a perníkářského řemesla, ale také současnost zdobeného perníku v regionu. Na výstavě se návštěvníci seznámí s přípravou perníkového těsta v minulosti a se starobylým perníkářským řemeslem, jehož připomínkou jsou vzácné dřevěné formy na tvarování perníků. Pozvánkou může být i reportáž z této výstavy:

Retrogaming

do 24. dubna, zámek Vsetín

V přízemí vsetínského zámku je připravena výstava, která návštěvníky zavede do světa počítačů a počítačových her. Představuje nejrůznější herní techniku od 80. let minulého století, a to jak československou, tak i zahraniční. Návštěvníci si ji můžou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. 

Hasičské muzeum

Čtěte také

otevřeno nově od 7. ledna, Luhačovice

Na Masarykově ulici v Luhačovicích je nově otevřeno muzeum, ve kterém je k vidění rozsáhlá sbírka všeho, co souvisí s hasiči. Otevřeno je od středy do neděle od 9 do 16 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.