Tipy na víkend: Veletrh zdraví nebo vaření gulášů. Štafetu na vozíku pojedou i účastníci Survivoru!

17. červen 2022

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Jubilejní desátý ročník Olomoucké štafety na vozíku v pátek hostí olomoucké Smetanovy sady. Pro zájemce organizátoři připravili ukázky sportů pro handicapované, žonglérskou show a workshopy. Chybět nebude ani hudební doprovod. Na akci, která potrvá do deseti hodin večer, vystoupí například kapela Stracené Ráj. Zajímavostí je, že se závodu zúčastní i vybraní účastníci televizní soutěže Survivor Česko & Slovensko. 

Chcete se dozvědět víc o svém zdraví anebo jen nezanedbat prevenci? Pokud ano, tak právě vám je určený dvoudenní Veletrh zdraví, který začal v pátek ráno v olomouckém muzeu Pevnost poznání. Na akci si můžete nechat zkontrolovat pigmentová znaménka, změřit tuky a cukry v těle nebo třeba zjistit svoji krevní skupinu. Součástí programu jsou i konzultace na téma reprodukce, dentální hygiena či správné mytí rukou a taky nejrůznější interaktivní a zábavné aktivity pro děti. Akce se koná i v sobotu od 9 hodin ráno. 

Fotbalové hřiště v Dolanech na Olomoucku provoní v sobotu guláše. Od 10 hodin dopoledne se tam bude konat soutěž ve vaření tohoto oblíbeného lidového jídla. Na své si na akci přijdou i děti, které si budou moct užít malování na obličej nebo skákací hrad. 

Prostějovsko

Vycházku ze Seloutek do Domamyslic na Prostějovsku chystají na sobotu nejen pro rodiny s dětmi členové Českého svazu ochránců přírody. Trasa bude mít šest kilometrů a povede kolem několika studánek. Ty účastníci akce společně vyčistí. Děti budou čekat zábavné hry. Sraz zájemců je pět minut po půl desáté dopoledne na autobusové zastávce v Seloutkách. 

Nyní by měli zpozornět všichni milovníci hudby. V neděli odpoledne je bude čekat v zámeckém parku v Konici na Prostějovsku tradiční Žváčkův festival dechových hudeb. Vystoupí na něm například kapela Holóbkovu mozeka nebo slovenská Záhorienka. O doprovodný program se postará mažoretkový soubor Základní umělecké školy Konice a Národopisný soubor Mánes. Festival začíná ve třináct hodin. 

Spojit příjemné s užitečným můžete v neděli v kostele Nejsvětější Trojice v Plumlově na Prostějovsku. Konat se v něm bude od 16 hodin benefiční koncert na záchranu tamních varhan. Pokud dorazíte, budete si moct poslechnout například sopranistku Andreu Širokou, klavíristu Pavola Juráše a Pěvecký mužský sbor Orlice. 

Přerovsko

Své profese představí v sobotu návštěvníkům helfštýnského hradu pracovníci Muzea Komenského v Přerově. Zájemci budou moct navštívit archeologický koutek, ornitologickou sekci, výtvarný ateliér nebo třeba konzervátorskou dílnu. Součástí programu budou taky knižní trhy. Začátek akce je v devět hodin ráno. 

Řeku Bečvu v Přerově obsadí v sobotu kanoisté všech věkových kategorií. Své síly poměří na tradičním závodu Přerovská dvoustovka, který je součástí Velkomoravské ligy v rychlostní kanoistice. Začátek je v 9 hodin ráno. 

Hřiště u zastávky v Milenově na Přerovsku bude patřit v sobotu rodinám. Konat se tam bude od dvou hodin odpoledne Dětský den. Chybět na něm nebude například malování na obličej, skákací hrad a zábavné soutěže. Pro dospělé bude od osmi večer připravená taneční zábava. 

Šumpersko

Dvoudenní městské slavnosti začínají v pátek v 18 hodin v centru Javorníku. Dnešní program je hudební a zahrnuje vystoupení kapel Darshan nebo Fleksible Šumperk. V sobotu se návštěvníci akce můžou od dvanácti hodin těšit na cirkusové představení, taneční vystoupení nebo cimbálovou muziku. Chybět nebudou ani atrakce pro děti. 

Pokud ještě nevíte, co podniknete v sobotu se svými dětmi, vypravit se můžete do Wolkerových sadů v Zábřehu. Ty se díky pracovníkům mateřského a rodinného centra Hnízdo promění v pohádkový les. Malí návštěvníci v něm budou plnit nejrůznější úkoly. Začátek akce je ve čtyři hodiny odpoledne. S sebou si nezapomeňte vzít špekáček na opékání.

Ke kostelíčku Božího těla nad Bludovem na Šumpersku zamíří v neděli dopoledne poutníci. Jejich průvod, ke kterému se můžete připojit, vyrazí v 9 hodin ráno z Hrabenovské ulice v Bludově. Součástí programu pouti bude dopolední a odpolední mše a taky vystoupení Tria The Flash Brass a moravských harmonikářů. Pro děti bude připravený skákací hrad. 

Jesenicko

Autorská čtení, workshopy, divadlo i hudební produkce nabízí dvoudenní Literární festival, který začal v pátek ráno za knihovnou Vincenze Priessnitze v Jeseníku. Vystoupí na něm například herci Carmen Mayerová a Petr Kostka. Přehlídka se bude konat i v sobotu od 10 hodin dopoledne. 

autor: Von
Spustit audio