Tisíce artefaktů z doby bronzové našli archeologové v Dubicku na Šumpersku

9. květen 2019

Domy na vskutku historické adrese budou mít lidé, kteří investují do novostaveb na kopci nad kostelem v Dubicku na Šumpersku. Svá obydlí tam měli už naši pravěcí předci z doby kamenné. Dokladují to tisíce nálezů, na které v lokalitě narazili v poslední dekádě archeologové. A s výzkumem ještě neskončili.

„Začišťuji tady plochu, kde jsme našli malé skvrny. Ty skvrny značí nějaký objekt pravěkého stáří, tady konkrétně z doby brozové,“ říká mi Robert Lubina, který spolu s dalšími pracovníky šumperského muzea prozkoumává stavební parcelu. Právě díky tomu, že tady na kraji Dubicka několik posledních let roste moderní sídliště, mají historici možnost zjistit více o tom pravěkém.

„Předpokládáme, že to sídliště pokračuje na všechny strany a je mnohem větší než, to které máme zatím zachyceno. Je to sídliště datované do mladší doby bronzové. Na západní straně svahu se objevují jámy datované do kultur prvních zemědělců, to znamená do 6. tisíciletí před naším letopočtem,“ popisuje archeoložka Barbora Tomešová. Jen za poslední dny tu její tým našel doslova hromadu úlomků z keramiky. Ty už jsou teď připravené v kufru dodávky na převoz do muzea.

„Jsou tu i větší kusy. Předpokládáme, že je to keramika z jednoho objektu. Snad se nám podaří z toho sestavit dvě nádoby zpátky. Je to titěrná práce. Každý kousek se musí umýt a po vyschnutí se teprve hledá, jakým způsobem mohly ty kousky do sebe pasovat. Je to takové puzzle,“ dodává Tomešová.

Výzkum největšího pravěkého sídliště v regionu ještě zdaleka není u konce. Potrvá minimálně stejně dlouho jako výstavba nových rodinných domů.

Spustit audio