Tisíce holubů okupují kostel ve Šternberku. Jejich trus ničí tuto unikátní dominantu Hané

5. leden 2016

Více než 700 let starý kostel Zvěstování Panny Marie ve Šternberku na Olomoucku je ohrožený. Jeho fasádu, výzdobu a okolní sochy totiž ničí agresivní trus holubů. Památkově chráněnou stavbu se snažili chránit deratizátoři - ale neúspěšně.Místní farář proto teď požádal o pomoc místní strážníky městské policie, ale nepochodil.

Marián Kozlík zametá holubí trus na schodišti před hlavním vstupem do kostela. Každý den. A v neděli, protože je mše, dvakrát denně. Tisíce holubů tady okupují každý výklenek a každé okno kostela. Znečištěné jsou i sochy a fasáda kostela.

„Kromě estetického hlediska to má samozřejmě vliv samozřejmě taky na tu stavbu, na ty sochy, které jsou tím znehodnocené,“ doplňuje místní farář Antonín Pechal.

V minulých letech se tu pokusili holuby chytat do klecí a taky je trávit. Vzápětí ale přiletěli další. Farář Pechal proto teď žádá o pomoc městskou policii.

Ta ale v centru města podle jejího šéfa Libora Šamšuly nemá možnost ptáky likvidovat: „Použití služební zbraně je jasně definované, takže tímto způsobem to nelze řešit.“

Pomoc farnost nemůže čekat ani od města. Upozorňuje Irena Černocká, mluvčí šternberské radnice: „Tento objekt patří římskokatolické farnosti, takže to řešení je v prvé řadě na nich, protože v žádné jiné části města s holuby problém není.“

V příštím roce chce farnost opravit fasádu kostela a sochy v průčelí. S památkáři proto už jednají , jak památky do budoucna ochránit.

„Počítáme s tím, že bychom ošetřili sochy a třeba je zakryli nějakými sítěmi, abychom těm škodám předešli. Je ale otázkou, jestli to bude efektivní,“ dodává Antonín Pechal.

autor: kra
Spustit audio