Tisíce školáků se začátkem školního roku rozjely na adaptační kurzy. Podle učitelů je potřebují víc než kdykoliv předtím

4. říjen 2021

Posílit vzájemné vztahy, týmovou spolupráci, stmelit kolektiv. To je důvod, který přiměl mnohé učitele uspořádat pro žáky a studenty krátce po začátku školního roku adaptační kurz. Covidová distanční výuka totiž mnohé z nich naprosto izolovala. Jeden z adaptačních kurzů se koná například v cyklokempu Černý Potok u Velké Kraše na Jesenicku.

Adaptační kurz - studenti jesenického gymnázia

Do kempu přijeli v těchto dnech i studenti jesenického gymnázia. Na adaptačním kurzu už byli před lety, když nastoupili do primy. Teď už jsou v kvintě a o kurz projevili zájem znovu. „Já si určitě myslím, že je dobré, že jsme tady, protože v naší třídě to jde vždycky tak nahoru a dolů, že jsme někdy super kolektiv a dovedeme se úplně na všem domluvit, ale někdy to mezi námi skřípe,” říká Zuzana. Zdůrazňuje, že pobyt jim v tomto velmi pomáhá a současně přiznává, že kolektiv jí během posledního školního roku hodně chyběl. Podobně je na tom i její spolužák Lukáš. „Sice jsou v dnešní době nějaké online dorozumívací prostředky, ale není to to samé, jako když jsme ve škole spolu. Přece jenom ten rok izolace je celkem dlouhá doba,” říká.

Adaptační kurz - studenti jesenického gymnázia

Za readaptační kurz je velmi ráda i třídní učitelka kvinty Eva Knoppová. „My tyhle kurzy děláme pro naše osmileté gymnázium tradičně, ale o to víc se za ně přimlouváme v době, kdy děti vypadli z toho přirozeného prostředí,” vysvětluje.

Celý program svěřila lektorům z kempu. Školáci je tady zaměstnávají zpravidla od května do října. Loňský rok byl ale podle provozovatele zařízení Romana Lipavského tragický. „V normálním případě se nám tady vystřídá skoro dva tisíce dětí, propadli jsme se přibližně o devadesát procent,” popisuje Lipavský. Od tohoto září je už poptávka po kurzech obrovská. Několik jich musel Roman Lipavský odmítnout.

Školáci obsadili i turistickou chatu Zdeňka Pospíšila v Petříkově. „Během května a června nic nebylo, to ještě všechno omezené, pak byly prázdniny, no a v září jsem měl tři a teď ještě další dva pobyty,” chválí si. Zcela poprvé obsadí školáci mimo zimní sezónu i ubytování Tomáše Kareše v Koutech nad Desnou. Tomu už letos přijelo pět kurzů.

Některé školy neotálejí a s velkým předstihem si na horách zamlouvají už i termíny pro lyžařské kurzy nebo výlety na konci školního roku.

autor: aja
Spustit audio