Tisová skalka nabízí výhledy na Jeseníky i do údolí Bělé

22. květen 2021

Skalnatý vrchol Krajník (562 m.), patří do soustavy Sokolího hřbetu což je jedno rameno rozsochy Rychlebských hor. Ty zde začínají už klesat k polským rovinám, nicméně i zde najdeme místa se zajímavými výhledy. Jedním z nich je pobočný vrchol Krajníku s kamennou vyhlídku. Nese jméno Tisová skalka.

Tisová skalka

Nabízí se zde nejen pohled údolí řeky Bělé, ale i na nedaleký Křemenáč či na hradbu Jeseníků. Bohužel pohled na hradbu Zlatohorské vrchoviny přímo naproti s vévodícím Zlatým chlumem už poněkud zarůstá lesem.

Na Tisovou skalku turistu spolehlivě zavede modrá turistická značka vedoucí z České Vsi. Kromě toho tudy prochází i naučnou stezka Česká Ves, která má 25 zastavení a délku přes 8 km. Mezi zastaveními kolem Tisové skalky nemůžeme opomenout například Heckelův pramen. Poměsně vydatný pramen s velmi chutnou vodou byl v roce 2015 nově opraven. Původně se nazýval lesním pramenem, své nové pojmenování dostal podle skal, které se nacházejí nedaleko. Albert Heckel byl zakladatelem nedalekého hostince, později rekreačního střediska nazývaného od 19. století Lesní domov.

Současná podoba Lesního domova je bohužel spíše smutná

K tomu se dostaneme kolem obnovené kaple přímo pod Tisovou skalkou. Je to vlastně novostavba postavená v roce 2015 při budování naučné stezky. Má však svůj historický předobraz. Její podoba se dochovala na starých pohlednicích a současná kaple její původní tvář do jisté míry kopíruje. Kdy byla původní kaplička vybudována, se dnes už neví. Prý ji nechal postavit jeden z majitelů nedalekého Lesního domova Josef Desieve na památku na počest své předčasně zemřelé manželky Anny. Stará kaple zanikla po roce 1945, kdy vyhořela. K nové kapli vede z České Vsi křížová cesta, která kopíruje trasu naučné stezky.

Kaple sv. Anny postavená obcí Česká Ves pod vrcholem Krajníku

Tím se dostáváme i ke zmíněnému Lesnímu domovu. Tento romantický název nese dnes bohužel poněkud zchátralé rekreační středisko, které stojí na místě, kde býval ubytovací hostinec. Byl postaven v roce 1843 již zmíněným Albertem Heckelem. Ten pocházel z Nysy, oženil se s Terezii Prissnitzovou z České Vsi, která mimochodem byla starší sestrou manželky Vincenze Priessnitze. Více se o zdejším podniku neví, vzhledem k poloze to však musel být unikátní zážitek zde prožít třeba jen víkend. Bohužel, v současné době je Lesní domov nepřístupný.

Křížová cesta z České Vsi ke kapli sv. Anny

Pod vyhlídkou Tisové skalky se do masívu Rychlebských hor zařezává údolí říčky Lubiny. Ikolem ní se dá vrátit dolů zpět do České Vsi. Zejména v jarních měsících je to místo, kde můžeme sledovat rozličnou jarní květenu a rozhodně stojí za návštěvu.

autor: kbz
Spustit audio