Tmavý cibulový chléb se semínky Chia
Tento recept si pro své spolubojovníky v soutěži Buď F.I.T. s Českým rozhlasem Olomouc a Deníkem připravil Alois Dokoupil.
Suroviny: 400 g chlebové mouky, 250 g žitné mouky, 0,5 l podmáslí (kyšky), 2 lžičky medu nebo cukru (nutné pro vykynutí), 3 lžičky soli, nejlépe mořské, 4 polévkové lžíce chia semínek, 4 vrchovaté lžíce smažené cibule, 1 vrchovatá lžíce kmínu, 2 vrchovaté lžíce sezamu, 2 balíčky suchého droždí
Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto, nejlépe v pekárně. Postupujeme dle návodu na tmavý chléb. Nemáme-li domácí pekárnu, těsto vypracujeme ručně, což je fyzicky náročnější kvůli hutnosti těsta. Vypracované těsto necháme kynout. Cca po 1 hodině přemístíme a dáme do vymazané formy na biskupský chlebíček, či do jiné vhodné formy. Znovu necháme kynout cca hodinu. Pak dáme do vyhřáté trouby (na 200 st.) péci na cca jednu hodinu.
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.