Tom Petty: Learning To Fly

6. březen 2024

Americký zpěvák, kytarista a skladatel Tom Petty svými písněmi oslovil celý svět, jeho hudební řeč byla globální. Stal se legendou pohodového rocku, měl tu přednost, že jeho skladby může poslouchat i ten, kdo nerozumí anglicky.

Máme-li určit synonymum pohodového kytarového rocku a dokonalého rockového písničkářství, pak zcela jistě musíme říci, že jím je tvorba amerického zpěváka a kytaristy Toma Pettyho a jeho skupiny Heartbreakers. Tom Petty vyrostl ve městě Gainsville na Floridě a první kapelu sestavil už na střední škole. Když se ovšem více zaměřila na pózu, než na hudbu, odešel. Po skončení školy zkusil několik špatně placených zaměstnání a současně hrál v jedné elitní místní skupině na baskytaru.

Kapel pak vystřídal několik, až v roce 1976 založil svoji a nazval ji Heartbreakers – Lamači srdcí. Byl jí věrný 40 let, až do své smrti v roce 2017. Tom Petty a jeho skupina The Heartbreakers byli ve Spojených státech stále populárnější, dva roky dokonce doprovázeli na turné Boba Dylana. Tom Petty se vždy držel pohodového kytarového rocku. Nikdy stylově neuhnul a držel si stále svůj výraz. Jednu dobu se pro něj vžilo i označení "rockový Dylan", měl tu přednost, že jeho skladby mohl poslouchat i ten, kdo nerozuměl anglicky.

Když se Tomovi Pettymu zastavilo srdce, bylo mu necelých 67 let. Nikdo to nečekal. Ještě týden před svým odchodem do rockového nebe hrál se svou kapelou The Heartbreakers v Hollywoodu koncert ke čtyřiceti letům existence této americké rockové legendy. Byl to poslední koncert z více než padesáti za sebou po celé Americe a tak je možné, že si Tom Petty sáhl na dno svých sil, byl velkou osobností světové hudební scény už od 70. let.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio