Tomáš Zima: Sloužit do roztrhání těla? Navýšení přesčasové práce lékařů je fatální selhání vlády

13. říjen 2023

V českém zdravotnictví to vře. Emocionální bouři vyvolala novela zákoníku práce, podle které mohou lékaři sloužit dvojnásobek přesčasů než dosud. Resort zdravotnictví připustil, že atmosféru ve zdravotnictví neodhadl. Jak hodlá situaci řešit? Pomůžou chystané protestní akce Sekce mladých lékařů? Lékař Tomáš Zima se v audiozáznamu vyjádří i ke sporu mezi anesteziology a vedením nemocnice Bulovka a připomene 140 let od zahájení výuky na lékařské fakultě v češtině.

Iniciátor změny Vít Kaňkovský na obranu řekl, že důvodem změn bylo sladit přesčasy, které nemocnice často řeší nelegálně dohodami o pracovní činnosti, se zákoníkem práce.

Čtěte také

„Je úsměvné tvrdit, že někdo něco neodhadl. Jde o novelu něčeho, co bylo schváleno předtím. A předtím se schválila špatná čísla. Zdravotníci jsou samozřejmě připraveni pomáhat a sloužit, za tyto služby ale musejí být adekvátně ohodnoceni,“ komentuje aktuální situaci přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Vláda tak podle něj hazarduje se zdravím obyvatelstva. „Všichni vědí, že problém s přesčasy je chronický. Zejména v menších zařízeních je málo lékařů, kteří slouží opakovaně mnoho služeb měsíčně. Uvědomme si, že denní služba je 16 hodin, víkendová služba je 24 hodin. Pravidla ale říkají, že máte pracovat jen 12 hodin. A to se tady tolerovalo roky a nikomu to nevadilo.“

Fatální selhání

Lékaři jsou na to podle Zimy připraveni. Musí se ale o tom s nimi diskutovat, a to se v tomto případě neděje. „Vláda fatálně selhala. Politici to měli lékařům vysvětlit a adekvátně je za to zaplatit, a ne jim najednou říct, že jsou to oni, kdo musí sloužit do roztrhání těla 800 hodin přesčasů. Kdyby se toto stalo jinde, podnik okamžitě skončí.“

Čtěte také

Proti vzniklé situaci se od prosince chystají protestovat zdravotníci ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory, kteří chtějí upozornit na to, že české zdravotnictví stojí na neúměrném množství přesčasových hodin. Podle všeho může dojít k ovlivnění chodu nemocnic.

„Lékaři zkrátka jenom chtějí, aby v tomto státě platily zákony. Nejde o protest, jde o snahu narovnat to, že se tady opakovaně zákony porušují. Zákonodárci si měli uvědomit, že jejich novela může ohrozit chod zdravotnictví.“

Kdo uhasí oheň?

Vzniklý oheň bude podle Zimy velmi těžké uhasit. „Za prvé se musejí vést jednání o adekvátním zaplacení přesčasové práce. Budou se muset narovnat vztahy, kdy v řadě zařízení se papírově drží 12 hodin, i když se slouží 16 nebo 24 hodin. Pokud za to nebudou lékaři odměněni, po 12 hodinách odejdou. A to je to nejhorší, co se může pacientům stát. Zasáhne to běžný denní chod, kdy si lékaři budou pacienty přehazovat jako horký brambor. Dvanáctihodinový směnný provoz není dobré řešení.“

I když jde o letitý problém způsobený obecným nedostatkem lékařů, systém v tichém módu až doteď fungoval. „Lékaři to prostě vnímali tak, že pomáhají pacientům, i když se vědělo, že se porušuje zákon. Když ale najednou stát začne zdravotníkům říkat, že jsou zvláštní kategorie, a proto budou pracovat dvakrát více než ostatní, je logické, že se jim to nelíbí a že se ozvou,“ uzavírá Tomáš Zima.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.