Tonya Graves Grundfunkuje

15. leden 2010

Její hlas zní jako jemný šmirgl papír v čokoládě. Působí dojmem, že jí to jde samo a hlasem je tam, kam se snaží dopachtit mnoho českých zpěvaček. Někdo by mohl namítnout, že je to jasné, vždyť je to černoška. Hloupost. Sama v jednom z rozhovorů (viz. Intimní zpověď) uvádí na pravou míru rozšířený omyl, že každá černoška krásně zpívá.

Tonya Graves se narodila ve státě New York a na tamní univerzitě vystudovala divadelní a hudební herectví. Bude to už patnáct let, co se přestěhovala do Prahy a začala spolupracovat s Blues Bandem Luboše Andršta, krátce na to také s elektronickým projektem Liquid Harmony. V roce 2000 se přidala k Monkey Business, se kterými je dodnes. Musíme zmínit také projekt Tonya Graves & Her Rhythm Desperados a New Orchestra of Dreams Štěpána Smetáčka. Na hudební ceny jí už dvě ruce nestačí.

Minulý rok stihla, souběžně s novou deskou Monkey Business, nahrát i desku s Mojmírem Papalescu. Jejich elektro-soulový projekt se jmenuje The Stylists. Na oslavách 20. výročí Sametové revoluce si pak dokonce vystřihla píseň Hey Jude v češtině. Nyní pracuje na své sólové desce s Michalem Pajdiakem z kapely Alvik.

01074471.jpeg

Na začátku jsme zmínili, že Tonya studovala herectví a jako herečku jste ji mohli vidět třeba ve filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Vlastně i koncerty Monkey Business jsou takové funkové divadlo.

Tonya bude hostem Grundfunk Ladies Night, který společně s námi připravuje Mary C. na neděli 17. ledna 2010, od 22:00.

Související odkazy:
Intimní zpověď
Video z jejího sólového vystoupení před Macy Gray
www.myspace.com/thestylistsband

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.